• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: J.Ivandić

10.06.2022

07:16

RECEPTI STEFANA IZ POŽEGE SU PRAVA MAGIJA! Otac dvoje DECE za Informer.rs objašnjava kako da iskoristite SVEŽE VOĆE, a ovo je TAJNI RECEPT za LETNJI KOLAČ

printscreen facebook

Recepti

RECEPTI STEFANA IZ POŽEGE SU PRAVA MAGIJA! Otac dvoje DECE za Informer.rs objašnjava kako da iskoristite SVEŽE VOĆE, a ovo je TAJNI RECEPT za LETNJI KOLAČ

Podeli vest

Stefan Božić iz Požege, poznatiji kao "Zdravko kulinarko" na Instagramu, koga prati preko 140.000 ljudi, svakoga dana nam pokazuje kako možemo da uživamo u poslasticama bez griže savesti, jer su mu recepti ukusni, a zdravi. Stefan je za Informers.rs govorio o kuvanju, a ovom prilikom otkrio nam je "tajni recept " za desert koji možemo brzo da napravimo

Bliži se leto, a svi gledaju da se hrane zdravije ...Kako je najbolje iskoristiti sezonu jagoda i trešanja u receptima?

Nažalost ljudi vode računa o zdravlju i shvate da treba da se hrane zdravo samo zbog linije i kada dođe leto. Zdrava ishrana je nešto što treba svakodnevno da se praktikuje a ne sezonski. Kada nije sveže voće dostupno onda imamo zaleđeno od kojih takođe mogu sjajni kolači da se naprave.

Postoji zaista dosta načina kako iskoristiti sveže voće, moji predlozi su ovsena kaša sa svežim voćem, sirova torta sa kupinama ili malinama i mafini sa borovnicama.

Svi želimo da napravimo nešto zdravo, a da nije skupo...Šta nam predlažeš?

Nekada je važila izreka da je zdrava hrana = skupa hrana ali ta izreka već neko vreme ne pije vodu. Skupa hrana je ona koja dolazi iz daleka i za koju se vezuje epitet "superhrane", stvar pomodarstva ako mene pitate. Mi nismo svesni da je naša domaća hrana kao što su borovnice, šljive, domaći orasi "superhrana" našeg podneblja i da ne treba da jurimo neko tropsko voće ako želimo zdravo da se hranimo. A postoje i namirnice koje nisu skupe a koje su dostupne kod nas.

Foto: Privatna arhiva

Stefan Božić

Da li više voliš da spremaš slatku ili slanu hranu?

Mislim da je očigledno da je to slatka hrana.

Koji je tradicionalni srpski specijalitet koji redovno spremaš?

Nemam neki tradicionalni recept koji sam izmenio na svoj način i napravio ga zdravijim. Postoje neki recepti koji su mi bili inspiracija kao što su jafa torta ili kapri torta ali sam koristio totalno drugačije sastojke tako da ne mogu da kažem da je isti ali je inspirisan tradicijom.

Recept za lagani letnji kolač koji se brzo sprema

Prvo što mi pada na pamet su voćne tortice, ja sam ih pravio sa kupinama ali i sa malinama, jagodama ili borovnicama su isto fantastične. Nisu baš brze da mogu za 15min da se spreme ali za sat vremena mogu.

Kora:

•100g urmi bez koštice

•60g pekan oraha

•20g kokosovih ljuspica

1) u secku pomešati sastojke za koru dok se ne dobije lepljiva smesa. Smesu rasporediti u kalupe za mafine i dobro pritisnuti, meni je ispalo 8 mafina. Ubaciti u frižider dok spremate fil

Fil:

•250g kupina

•3 kašike meda

•250g kokosove kreme (gusti deo masnog kokosovog mleka iz konzerve)

•10g agar agar

2) kupine ubaciti u šerpicu i krčkati 10ak minuta, dok ne počne džem da se formira. Dodati med i ostaviti sa strane da se malo ohladi.

3) u posebnu posudu izdvojiti 2-3 velike kašike džema i ostaviti sa strane.

4) dodati kokosovu kremu u šerpicu i promešati, zatim dodati agar agar i vratiti na ringlu da ponovo provri. Mešati 2-3 min da se agar agar aktivira.

4) ostaviti fil da se malo ohladi pa sipati u korpice preko kore.

5) džem koji ste ostavili sa strane sada rasporediti po vrhu svake tortice

6) ubaciti u zamrzivač  na 1 sat da se tortice stegnu

Da li je kuvanje tvoja prva ljubav i kako je to kada te prati preko 140 hiljada ljudi na Instagramu koji žele savete u vezi kulinarstva?

Ljubav prema kuvanju sam tek pre par godina spoznao. Uvek sam voleo kulinarske tv programe, to je za mene bilo nekako opuštajuće gledati ali se nikad nisam usudio da i sam uđem u kuhinju. Sada vidim da to nije toliko strašno i da je jako zabavno.

 

 

Kada te prati tako puno ljudi to je za mene bila velika odgovornost i u početku strah. Strah od toga da li će se to što ja pravim svideti ljudima i strah od toga da neko bukvalno ne shvati moje recepte kao dijetu i način ishrane a bilo je i toga. Ja dajem ideje ka zdravijim alternativama i zamenama rafinisanim šećerima, uljima i belim brašnima a ne medicinske savete i savete sa ishranom, trebalo mi je neko vreme da to prenesem ljudima i mislim da su sada svesni toga.

Foto: Privatna arhiva

Da li si se oduvek bavio ovom profesijom?

Završio sam Poljoprivredni fakultet i radim u struci već 10 godina, a kuvanje je došlo tek pre par godina, tako da je relativno nova "profesija" i u neku ruku hobi.

Koji su tvoji uzori kada spremaš hranu?

Nemam neke posebne uzore u svetu kulinarstva, to je više kombinacija raznih ljudi i raznih kuhinja. Ima osoba koji su super zvezde na društvenim mrežama i volim da ih pratim i da upijam kako oni rade, kakve sastojke koriste pa onda sam prilagođavam recepte našem podneblju, našim namirnicama i naravno budžetu.

Inspiracija mi nekad dođe iz domaće kuhinje, iz nekog kuvara, od majke, bake...u zadnje vreme inspiracija su mi moji kolači pa onda od dva tri recepta napravim jedan, eksperimentišem i pustam mašti na volju.

BONUS VIDEO:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Odluka Višeg suda u Novom Sadu! Određen pritvor do 30 dana glavnom projektantu!
Politika

Odluka Višeg suda u Novom Sadu! Određen pritvor do 30 dana glavnom projektantu!

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu je, posle saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, odredila pritvor do 30 dana Ljiljani Milić Marković jednoj od 12 uhapšenih osoba koje se dovode u vezu sa padom nadstrešnice na Železničkoj stanici u Novom Sadu, kada je poginulo 15 ljudi, a dvoje teško povređeno, pišu Novosti.

22.11.2024

22:06

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Poznati glumac izvršio samoubistvo
Showbiz

Poznati glumac izvršio samoubistvo

Zvezda "Real Housewives of Potomac" Metju Bajars umro je u 37. godini. Prema tvrdnjama kancelarije glavnog medicinskog istražitelja Merilenda, smrt je nastupila 21. novembra.

22.11.2024

20:31

JOŠ Zabava VESTI

Džet set