
Shutterstock
BAKLAVA SA PISTAĆIMA! Starinska poslastica kojoj nema ravne
Ako volite baklavu, onda ovaj specijalitet treba da napravite sa pistaćima i ukus će biti fantastičan
Sastojci:
30 listova kora za pitu



400 g pistaća
dve kašike šećera
za sirup:
četiri šolje vode
tri šolje šećera
sok od pola limuna

pexels.com
Priprema:
Prvo spremite sirup da se ohladi jer ga treba preliti preko vruće baklave. Pomešajte 300 g mlevenih sirovih pistaća sa šećerom, a maslac otopite.
Premažite dno pleha maslacem i ređajte kore, a svaku premažite maslacem. Tako stavite 18 kora jednu preko druge, a onda rasporedite pistaće sa šećerom. Preko ređajte i ostatak kora i premazujte ih maslacem.
Oštrim nožem isecite baklavu na romboide i prelijte preostalim maslacem. Pecite na 200 stepeni 45 minuta, dok gornja kora ne dobije zlatnožutu boju. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom. Odozgo pospite šakom mlevenih pistaća i ostavite da se ohladi.


bonus video:
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
informer.rs | Subota, 01. 10. 2022.
-
informer.rs | Četvrtak, 29. 09. 2022.