• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.10.2022

22:13

ČOKOLADNA FANTAZIJA! Mus torta koja se topi u ustima! (VIDEO)

Printscreen You Tube

Recepti

ČOKOLADNA FANTAZIJA! Mus torta koja se topi u ustima! (VIDEO)

Podeli vest

Možda se čini da ovaj recept ima mnogo koraka, ali svaki korak je jednostavan i brz za pripremu. Prvo morate napraviti kore od kakaoa i ostaviti ih da se potpuno ohlade

Ova torta je savršena za neku posebnu ili svečanu priliku jer izgleda veoma dekorativno. Raskošna mus torta se prosto topi u ustima, a kombinacija čokolade i karamele je neodoljiva.

Sastojci:

Čoko brauni sloj:



2 jajeta
135 g šećera
1/2 kašičice soli
1/2 šolje ulja
1 kašičica ekstrakta vanile
60 g nezaslađenog kakao praha
1/2 šolje brašna


Mus od mlečne čokolade


180 g mlečne čokolade
145 g slatke pavlake
pola kašike (5 g) želatina u prahu
2 kašike hladne vode
200 g slatke pavlake


Karamel mus


Za slani karamel sos
50 g šećera
1 kašika vode
1 kašika putera, na sobnoj temperaturi
60 g slatke pavlake
prstohvat soli


Za mus


pola kašike želatina u prahu
2 kašike hladne vode
320 g slatke pavlake


Karamel glazura


50 g šećera
1 kašika vode
3 kašike slatke pavlake
1 kašika putera, na sobnoj temperaturi
1/2 kašičice ekstrakta vanile
prstohvat soli


Za dekoraciju


čokoladni ganaš
mini čokoladni kamenčići

Priprema:

Zagrejte rernu na 180C. Podmažite i obložite dve tepsije sa papirom za pečenje. U činiji umutite jaja sa šećerom i solju dok se dobro ne sjedine. Sipajte ulje i ekstrakt vanile. Prosejte brašno i kakao prah i umutite da se potpuno sjedine. Podeliti testo u pripremljene tepsije. Pecite 10-12 minuta dok čačkalica umetnuta u centar ne postane čista ili sa nekoliko vlažnih mrvica. Pustite da se potpuno ohladi.
Pripremite mus od mlečne čokolade: U posudu otpornu na toplotu dodajte mlečnu čokoladu i 145 g slatke pavlake. Stavite činiju iznad šerpe sa ključanjem vode, na laganoj vatri, dok se sva čokolada ne istopi. U međuvremenu rastvorite želatin u hladnoj vodi i ostavite da nabubri oko 5 do 10 minuta. Stavite želatin na tihu vatru samo dok se želatin ne rastvori i prelijte ga preko otopljene čokoladne mešavine. Pustite da se čokoladna mešavina potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Umutite preostalih 200 g ohlađene pavlake za šlag. Dodajte smesu otopljene mlečne čokolade i mešajte dok se dobro ne sjedini.

Počnite da sastavljate tortu. Stavite čokoladni brauni u kalup sa obručem. Prelijte čokoladni mus preko braunija i zamrznite oko 20-30 minuta da se malo stegne. 

Pripremite slani karamel sos. Šećer i vodu stavite u šerpu na srednje jakoj vatri i kuvajte bez mešanja dok se šećer ne rastvori i ne dobije boju karamela. Dodajte slatku pavlaku. Kuvajte oko 1 minut uz stalno mešanje drvenom kašikom dok ne postane glatko. Uklonite sa vatre i dodajte puter i so. Dobro promešajte dok ne postane glatko. Sipajte u činiju i ostavite da se ohladi. 

Pripremite karamel mus. Rastvorite želatin u hladnoj vodi i ostavite da nabubri oko 5 do 10 minuta. Stavite želatin na tihu vatru samo dok se želatin ne rastvori i prelijte ga preko karamel sosa. Umutite preostalu slatku pavlaku. Dodajte karamel mešavinu i mešajte dok se dobro ne sjedini. Isecite drugi sloj torte da bude malo manji od prvog da biste napravili lep presek.Pokrijte karamel musom i zagladite vrh. Ostavite u frižideru 4-6 sati da se stegne. 

Pripremite karamel glazuru. Šećer i vodu stavite u šerpu na srednje jakoj vatri i kuvajte bez mešanja dok se šećer ne rastvori i ne dobije boju karamela. Dodajte pavlaku. Kuvajte oko 1 minut uz stalno mešanje drvenom kašikom dok ne postane glatko.
Uklonite sa vatre i dodajte puter, so i ekstrakt vanile. Dobro promešajte dok ne postane glatko. Sipajte karamel na vrh torte i mešajte da se ravnomerno rasporedi. Ostavite u frižideru najmanje 30 minuta da se stegne. Ukrasite čokoladnim ganašom i mini čokoladnim kamenčićima.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 1 godinu

Mus se srpski kaze PENA. Sad mozete da na nasem jeziku kazete kako se torta zove.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija