• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje

14.11.2022

17:45

Pet boja dnevno! NUTRICIONISTA otkriva kako izgleda ISHRANA za JAK IMUNITET!

Shutterstock

Recepti

Pet boja dnevno! NUTRICIONISTA otkriva kako izgleda ISHRANA za JAK IMUNITET!

Podeli vest

Kako se veći deo imunih ćelija krije u probavnom sistemu, ono što jedete je od ključne važnosti za vaše zdravlje, kaže nutricionista Dijana Radetić...

Želite maksimalno da smanjite rizik od virusa, bakterija i drugih mikroorganizama koji su uvek aktuelni s dolaskom hladnih dana? Jedno je sigurno - vaša prva (i jedina) linija obrane je vaš imunitet. Kako se veći deo imunih ćelija krije u probavnom sistemu, ono što jedete je od ključne važnosti za vaše zdravlje, kaže nutricionista Dijana Radetić i naglašava da ne postoji samo jedna namirnica ili hranljiva materija koja jača imunitet, već je to široka lepeza različitih vrsta voća i povrća.

Voće i povrće

- Voće i povrće je bogato vitaminima, mineralima i hemijskim komponentama koje su poznate kao fitohemikalije, a koje se uz pomoć crevne flore pretvaraju u aktivne sastojke koji se bore protiv upala. Boja u biljki je određena fitohemikalijama koje se u njoj nalaze, a neke od njih pozitivno deluju na imuni sistem. Široka paleta biljnih namirnica jarkih boja obezbeđuje i široku lepezu fitohemikalija koju unosimo u organizam, te povedite računa da u toku dana unesete pet različitih boja - savetuje nutricionista.

Foto: Shutterstock

Široka paleta namirnica jarkih boja obezbeđuje i široku lepezu fitohemikalija

Hrana ili suplementi?

Kroz pravilnu i raznovrsnu ishranu sasvim je moguće uneti dovoljno hranljivih materija za jak imunitet, smatra naša sagovornica.
- Njihova apsorpcija iz hrane je potpunija nego iz suplemenata, dok fitohemikalija koje se prirodno nalaze u namirnicama nema u suplementima. Ipak, suplementi su opravdani kada je izbor namirnica ograničen ili se osoba oseća loše. Treba napomenuti i da, premda je izuzetno važan za imunitet, mali broj ljudi ima manjak vitamina C - poručuje Dijana Radetić.

Iako je najbolje birati namirnice najpribližnije svom izvornom obliku (sveže voće i povrće kad god je to moguće), zimi to može da bude malo teže. Ipak, ne postoji razlog zašto ne biste birali nešto od zamrznutog ili konzerviranog voća i povrća, sve dok vodite računa da ono ne sadrži dodati šećer.

Čuvajte creva

U toku nedelje je optimalno pojesti 30 različitih namirnica biljnog porekla, kao što su voće, povrće, orašasto voće, semenke i začinsko bilje, jer što je veća raznolikost namirnica biljnog porekla u ishrani, ravnoteža bakterija u crevima je bolja, dodaje naša sagovornica.

- Povrće je vrsta probiotika, jer sadrži vlakna koja hrane postojeće bakterije u crevima i time podstiče razvoj mikroflore. Proizvodi od integralnog brašna, integralni pirinač i mahunarke takođe sadrže probiotike, pa treba da budu deo svakodnevne ishrane - navodi Dijana.

Foto: Shutterstock

Probiotici podstiču rast bakterija u crevima

Probiotski proizvodi pak odstiču rast bakterija u crevima, a među njima su jogurt, sir (koji nije višestruko procesuiran) i fermentisani proizvodi (ukiseljeno povrće, kefir). Važno je samo ograničiti unos višestruko prerađenih proizvoda, šećera, zaslađivača i aditiva, jer oni umanjuju raznolikost bakterija u crevima, opominje nutricionista.

JELOVNIK

Foto: Shutterstock

Kačamak sa spanaćem

Doručak - Kačamak sa spanaćem

Sastojci: 4 kašike kukuruznog griza, šolja spanaća, jaje, kašika kajmaka, komad crvene paprike veličine pesnice.
Priprema:
Šolju vode zagrejati do ključanja, pa dodati kukuruzni griz. Kuvati dok se ne zgusne, po potrebi dodati vodu. Pred sam kraj kuvanja dodati umućeno jaje i spanać. Mešati dok se jaja i spanać u potpunosti ne sjedine sa kačamakom. Skloniti sa ringle, dodati kajmak i po potrebi so, pa ponovo sve dobro promešati. Poslužiti uz iseckanu papriku.

Foto: Shutterstock

Šarena čorba sa sočivom

Ručak - Šarena čorba sa sočivom

Sastojci: šolja sočiva (suvog), pakovanje (oko 500 g) mešanog smrznutog povrća, crni luk, šolja iseckanog paradajza ili konzerva pelata, veza peršuna, kašika ulja, so, biber.
Priprema:
Opranom sočivu dodati tri šolje vode. Kada prokuva voda, kuvati još 15 do 20 minuta, ocediti i ostaviti sa strane. Prodinstati crni luk, dodati sočivo, zamrznuto povrće, paradajz i četiri šolje vode. Kada provri, kuvati još desetak minuta, začiniti prema ukusu i dodati peršun. Čorbu poslužiti uz parče integralnog hleba i salatu od kiselog kupusa (šolja iseckanog kupusa sa kašičicom maslinovog ulja i malo mlevene paprike).

Foto: Shutterstock

Piletina sa grilovanim povrćem

Večera - Piletina sa grilovanim povrćem

Sastojci: Parče belog mesa, šolja prokelja, šargarepa, šolja iseckanog kupusa, manja veza peršuna.
Priprema:
Belo meso iseći na kockice, šargarepu iseći na veličinu prokelja. Sve izmešati pa začiniti prema ukusu (so i biber). Meso i povrće (osim kupusa) grilovati na malo ulja, dok meso ne bude ispečeno. Kupus pomešati sa iseckanim peršunovim listom, dodati kašičicu maslinovog ulja i jabukovo sirće, začiniti prema ukusu (so, biber) i dobro promešati. Meso i povrće poslužiti uz kupus salatu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija