• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

02.12.2022

08:00

DORUČAK TOKOM POSTA! Nutricionistkinja daje čak 7 PREUKUSNIH PREDLOGA!

Recepti

DORUČAK TOKOM POSTA! Nutricionistkinja daje čak 7 PREUKUSNIH PREDLOGA!

Podeli vest

Ukoliko niste sigurni šta biste pravili za doručak tokom posta, nutricionistkinja Marija Đurković predlaže ovsenu kašu, sendvič sa tunjevinom, pitu sa pečurkama i još mnogo toga

S obzirom na to da je počelo vreme posta, mnogi se pitaju šta je to što bi mogli da prave za doručak, a da bude raznovrsno i da nije svaki dan isto jelo.

Nutricionistkinja Marija Đurković podelila je sa svojim pratiocima čak 7 recepata za posni doručak, a na vama je samo da odaberete koji ćete praviti koji dan:

1. Ovsena kaša

Skuvati usitnjene ovsene pahuljice, čia seme u biljnom mleku ili vodi. Kuvati do željene gustine, pa skloniti sa vatre. Dodati izgnječenu bananu i umešati u kašu. Dodati voće po ukusu i puter od orašastih plodova.

2. Sendvič sa tunjevinom

  • Koristiti kvalitetniji hleb ili tortilju.
  • Namazati hleb humusom ili ajvarom.
  • Dodati jednu konzervu tunjevine u salamuri ili u maslinovom ulju.
  • Salatu po izboru - zelena salata, kiseli krastavčići, sveža paprika...
  • Semenke po izboru

3. Pita sa pečurkama

Pitu možete praviti samo sa šampinjonima ili sa različitim vrstama pečuraka. Prodinstati praziluk i sitnije seckane pečurke. Začiniti po ukusu - biber, so... Koristite heljdine ili integralne kore. Naprskati vodom i malo maslinovog ulja, dodati nadev, urolati, pa posuti preko semenke. Peći u rerni, dok ne porumeni.

Umesto pečuraka, možete praviti i sa spanaćem, tikvicama i tofu sirom.

Foto: Shutterstock

pečurke

4. Palenta sa povrćem

Palentu skuvati u vodi, sa malo soli. Povrće po želji iseckati, pa izgrilovati na malo maslinovog ulja. Začiniti po želji. Služiti uz skuvanu palentu ili uz šolju soka od paradajza i kašiku semenki po izboru.

5. Integralni hleb, humus, ajvar, povrće po izboru

  • Koristiti kvalitetniji hleb.
  • Namazati humus (možete ga praviti ili kupiti).
  • Preko staviti ajvar.
  • Dodati rukolu ili povrće po želji.
  • Posuti susamom.

6. Sladak doručak

Integralan hleb, puter od orašastih plodova, banana.

7. Čia puding

  • 30g čia semenki
  • 120-150ml biljnog mleka po izboru
  • zaslađivač po izboru (kesica stevije ili kašičica meda)
  • po želji možete dodati kakao ili cimet

Čia seme preliti mlekom, dodati zaslađivač, promešati, poklopiti i ostaviti u frižideru preko noći. Biće retko, ali ne brinite, do ujutru će se zgusnuti kao puding.

Voćni preliv - u malo vode prokuvati maline ili neko drugo bobičasto voće, dok ne postane konzistentno, kome je kiselo, može i da zasladi.

Prijatno!

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija