
youtube printscreen/Domaći Recepti
UKUSNE DOMAĆE MEKIKE! Starinski recept za NAJBOLJE pecivo
Mekike su omiljeni doručak svih generacija. Naše bake su ih stalno pravile
Sastojci:
1/2 kg brašna



1 kesica suvog kvasca (7 grama)
1/2 kašičice soli
ulje ili mast za prženje

youtube printscreen/Domaći Recepti
Priprema:
Prosejano brašno pomešati s kvascem, dodati so, mlaku vodu i zamesiti testo malo ređe nego za hleb. Testo mesiti drvenom kašikom sve dok ne počne da se odvaja od zidova vanglice. Pokriti čistom krpom i ostaviti da naraste.
U dublji sud staviti dosta ulja (masti), zagrejati ga, smanjiti temperaturu i pržiti testo – mekike.
Ruke nakvasiti u vodi, od naraslog testa kidati parčiće (veličine male jabuke), razvući u željene oblike, staviti na zagrejano ulje i s obe strane pržiti 3-4 minuta.


Pržene mekike izvaditi iz ulja, staviti na kuhinjski papir da se ulje ocedi i vruće služiti uz sir, kiselo mleko itd.
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
Iće i piće | Subota, 26. 11. 2022.
-
informer.rs | Subota, 26. 11. 2022.
-
informer.rs | Petak, 25. 11. 2022.
-
informer.rs | Petak, 25. 11. 2022.