• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubavizdravlje/N.L.

22.01.2023

12:29

ZDRAVLJE iz ZEMLJE! Napravite specijalitete sa šargarepom, celerom, paškanatom i cveklom!

Recepti

ZDRAVLJE iz ZEMLJE! Napravite specijalitete sa šargarepom, celerom, paškanatom i cveklom!

Podeli vest

Pripremitie čorbu od paškanata, pečeno pile na povrću, rižoto sa cveklom, zimsku salatu i kolač od šargarepe...

Samo zato što je zima ne znači da ne možete da jedete sveže povrće. Ima mnogo zdravih namirnica koje su upravo zimi najčešće na pijaci, a među njima se posebno izdvaja korenasto povrće. Šargarepa, celer, paškanat, cvekla, ali i bela rotkva rastu ispod zemlje, gde upijaju mnoštvo minerala iz zemljišta, a bogati su i dragocenim vitaminima i vlaknima. Što je najbolje od svega - možete ih lako pripremiti. Jednostavno izgrilujte ovo povrće sa malo maslinovog ulja, dodajte so i biber, i eto zdravog dodatka obroku. Ono što ne pojedete ubacite u blender sa malo pileće supe i napravite krem čorbu. A za one koji bi da se više posvete kuvanju sledi nekoliko recepata.

Foto: Shutterstock

Čorba od paškanata

Čorba od paškanata

Sastojci: 300 g paškanata, manja glavica crnog luka, manja šargarepa, veći krompir, 2 kašike brašna, kašika kurkume, suvi bosiljak, so i biber, 30 g maslaca, 1 l vode, 2 kašike kisele pavlake, kašika seckanog svežeg peršuna.
Priprema:
Propržite luk, dodajte povrće iseckano na manje komade, kurkumu, so i biber. Kada se povrće uprži, dodajte brašno i propržite minut-dva. Nalijte vodom i ostavite da proključa. Smanjite vatru i kuvajte u polupoklopljenoj šerpi dok povrće ne omekša, izblendirajte štapnim mikserom i začinite po ukusu. U tiganju istopite malo maslaca, dodajte suvi bosiljak, seckani peršun i dve kašike pavlake. Čorbu začinite prelivom od maslaca i pavlake.

Foto: Shutterstock

Pečeno pile

Pečeno pile

Sastojci: pile od oko 1,5 kg, 2 srednja luka, 2 šargarepe, pola manjeg korena celera i 2 štapa celera, cela glavica belog luka, maslinovo ulje, limun, mešano sveže ili suvo bilje po izboru, kao što su timijan, ruzmarin, lovor, morska so, biber.
Priprema:
Zagrejte rernu na 240 stepeni. Povrće grubo iseckajte, glavicu belog luka razbijte na čenove i ostavite neoljuštene. Stavite sve povrće, beli luk i začinsko bilje (pola od onoga što ste pripremili) u veliki pleh za pečenje i nauljite. Pile takođe pokapajte uljem i dobro začinite morskom solju i crnim biberom, pa istrljajte. Stavite pile na povrće. Pažljivo izbockajte limun i ubacite u unutrašnjost pileta zajedno sa začinskim biljem. Stavite pleh u rernu, a zatim odmah smanjite temperaturu na 200 stepeni i pecite oko sat i po.

Foto: Shutterstock

Rižoto sa cveklom

Rižoto sa cveklom

Sastojci. Za rižoto: 2 pečene veće cvekle, mali crveni luk, 3 kašike maslinovog ulja, 2 dl pirinča kratkog zrna, 1 dl crnog vina, 7 dl bujona, 3 pune kašike sveže narendanog parmezana, 15 g putera, so, biber. Za služenje (po želji): feta ili jači kozji ili ovčiji sir, timijan, krupno seckani orasi.
Priprema:
Iseckajte cveklu na kockice, dodajte 2-3 čena neoljuštenog belog luka, posolite, dodajte maslinovo ulje i pecite oko 25 minuta na 200 stepeni. Kad je cvekla pečena, izmiksajte je zajedno sa istisnutim belim lukom. Stavite bujon da proključa i ostavite na ringli da lagano vri sve vreme. Propržite luk, dodajte pirinač i promešajte. Smanjite temperaturu i dodajte vino, mešajte dok ne ispari, a zatim dodajte kutlaču po kutlaču supe i kuvajte uz povremeno mešanje oko desetak minuta. Kad su zrna fino nabubrila, ali da su i dalje čvrsta (oko 15 minuta od početka kuvanja), dodajte puter i narendan sir, još malo supe i promešajte. Dodajte so i biber po potrebi, sklonite sa ringle, poklopite i ostavite nekoliko minuta da se odmori. Poslužite uz sir, timijan i orahe.

Foto: Shutterstock

Zimska salata

Zimska salata

Sastojci: po 100 g kelerabe, kupusa, bele rotkve i šargarepe, 200 g slatkih jabuka, sok od limuna, so, maslinovo ulje.
Priprema:
Kelerabu, šargarepu, kupus i belu rotkvu oljuštite, a zatim sve izrendajte (ili icecite na tanke štapiće) i pomešajte. Jabuku izrendajte na kraju da ne bi potamnela, dodajte kašiku-dve soka od limuna i kašiku ulja, pa promešajte. Pred serviranje posolite i opet promešajte.

Foto: Shutterstock

Kolač od šargarepe

Kolač od šargarepe

Sastojci: Za kore: 5 jaja, 300 g smeđeg šećera, 2 vanilin-šećera, 1 dl ulja, sok od jedne pomorandže, rendana kora pomorandže, 300 g mekog brašna, prašak za pecivo, 2 kašičice sode bikarbone, puna kašičica cimeta, pola kašičice mešavine začina za medenjake, 250 g sitno rendane šargarepe, 150 g sitno sečenih ili krupno mlevenih oraha. Za fil: 500 g sira maskarpone ili drugog neslanog krem sira, 150 g šećera u prahu, aroma pomorandže po želji.
Priprema:
Umutite penasto jaja sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodajte ulje, sok i koru pomorandže, pa sve izmiksajte. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i začinima, te dodajte smesi. Na kraju dodajte sitno rendanu šargarepu i orahe, pa pripremljenu masu rasporedite po kalupu i pecite na 160 stepeni oko 40 minuta. Pomešajte sir sa šećerom u prahu i aromom po želji i nanesite preko ohlađenog biskvita.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija