• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

18.02.2023

06:10

MAHUNARKE na vašoj TEPEZI! Sve od pasulja do kikirikija!

Shutterstock

Recepti

MAHUNARKE na vašoj TEPEZI! Sve od pasulja do kikirikija!

Podeli vest

Napravite pikantni burito, grašak paprikaš, sočivo sa kobasicama, falafel, domaći kikiriki puter...

Mahunarke su zbog visokog sadržaja proteina nekada nosile nadimak "meso siromašnih", dok su danas neizostavane na meniju vegana i vegeratijanaca iz istog razloga. Njihov naziv opisuje biljku koja u mahuni ima seme, a u tu grupu spadaju pasulj, bob, grašak, boranija, sočivo, soja, leblebija, ali i kikiriki. Iako bogate proteinima, imaju veoma malo masti, ali su pune biljnih vlakna, bogate vitaminima B grupe, gvožđem, kalijumom. Pomažu u prevenciji kardioloških bolesti, smanjenju nivoa holesterola u krvi i veoma su korisne u ishrani dijabetičara. Čak se veruje da mogu da imaju ulogu u zaštiti od kancera, što su sve dovoljni razlozi da se što češće nađu na trpezi.

Foto: Shutterstock

Pikantni burito

Pikantni burito

Sastojci: 350 g mlevenog telećeg ili junećeg mesa, 100 g luka, konzerva seckanog paradajza, žuta i crvena paprika, 100 g crvenog pasulja, 100 g šećerca, 2 kašike ulja, 2-3 kašičice suvog ljutog začina po izboru, peršun, so, pakovanje od 8 tortilja.
Priprema:
Propržite luk, dodajte meso, ljuti začin i so i dinstajte dolivajući vodu 15-20 minuta. Dodajte paradajz iz konzerve, papriku iseckanu na kockice i nastavite da dinstate još 15 minuta. Pred kraj dodajte crveni pasulj (može i onaj iz konzerve), kuvani kukuruz šećerac, preostali suvi začin i malo peršuna. Tortilje blago zagrejte s obe strane u tiganju bez ulja, na svaku stavite po 2 kašike nadeva, zarolajte i poslužite.

Foto: Shutterstock

Grašak paprikaš

Grašak paprikaš

Sastojci: 2 glavice crnog luka, 2 struka mladog luka (opciono), 2 bataka i karabataka (oko 600-700 g), 3 šargarepe, 500 g krompira, 400 g graška, 300 ml paradajz pirea, sveži peršun, so, mleveni biber.
Priprema:
Luk iseckajte, meso odvojte od kostiju i svako parče podelite na dva dela. U šerpi prodinstajte luk i meso, dodajte šargarepu isečenu na kolutove i grašak, a potom i krompir isečen na krupnije kockice. Sipajte paradajz pire i vodu, da povrće i meso ogreznu. Stavite so i mešavinu začina po ukusu, pa kuvajte oko 45 minuta ili dok meso i povrće ne budu mekani. Na kraju pobiberite po ukusu i pospite sitno seckanim peršunom. Napomena: za egzotičniji ukus dodajte sok od pomorandže umesto vode i par seckanih suvih kajsija zajedno sa povrćem.

Foto: Shutterstock

Sočivo sa kobasicama

Sočivo sa kobasicama

Sastojci: 300 g zelenog sočiva, crni luk, maslinovo ulje, čen belog luka, 8 kobasica (dimljene roštiljske), trećina šolje belog vina, četvrtina šolje vode, maslinovo ulje, so (samo po potrebi), biber, seckani peršun.
Priprema:
Propržite u šerpi crni luk, dodajte sočivo i nalijte vode da ogrezene. Kuvajte na srednjoj temperaturi, biće potrebno taman toliko dok se ne isprže kobasice. U tiganju propržite na listiće iseckan beli luk i izvadite sa strane. U istoj masnoći propržite kobasice, oko pet minuta sa svake strane, vratite beli luk i dodajte mešavinu belog vina i vode. Poklopite i ostavite da se dinsta oko 15 minuta. Kobasice izvadite, a u sos od vina i belog luka sipajte oceđeno sočivo, promešajte, posolite ako je potrebno i dodajte biber. Vratite kobasice i pospite peršunom ili celerom.

Foto: Shutterstock

Falafel

Falafel

Sastojci: 125 g sirovih leblebija, crni luk, čen belog luka, 2 kašičice mlevenog kumina, kašičica mlevenog korijandera, kašičica cimeta, prstohvat soli, 2 kašike integralnog brašna, kašičica praška za pecivo, ulje, malo peršuna po želji.
Priprema:
Potopite leblebije da odstoje minimum osam sati ili preko noći. Narednog dana ih procedite, količina će se udvostručiti. U secku usitnite crni luk, zatim dodajte usitnjen čen belog luka i leblebije. Miksajte dok se smesa ne sjedini, zatim dodajte mleveni kumin, korijander, cimet i peršun ako koristite. Na kraju dodajte so, brašno i prašak za pecivo. Probajte i začinite po ukusu. Vlažnim rukama oblikujte smesu u manje kuglice i ispržite iz nekoliko tura. Poslužite sa humusom, grčkim jogurtom, salatom i pita hlebom.

Foto: Shutterstock

Domaći kikiriki puter

Domaći kikiriki puter

Sastojci: 400 g pečenog kikirikija, prstohavat soli, kašika ulja, nerafinisanog.
Priprema:
Stavite sve sastojke u multipraktik ili seckalicu i meljite dok ne dobijete glatku smesu. To traje nekoliko minuta. Kikiriki puter čuvajte u sterilisanim teglicama u frižideru.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija