• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L./coolinarika

09.04.2023

11:00

ZELJE za BOLJE RASPOLOŽENJE! Napravite čorbicu, sarmice i krokete!

Shutterstock

Recepti

ZELJE za BOLJE RASPOLOŽENJE! Napravite čorbicu, sarmice i krokete!

Podeli vest

Jedan od prvih darova prirode s proleća dokazano pozitivno utiče i na srce, imunitet, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, na izgradnju kostiju i rad mišića...

Zelje je jedan od prvih darova prirode koji nam dolazi s proleća, pritom rastući samoniklo u čitavoj Evropi, a posebno u brdskim i hladnim predelima, gde slabije uspeva drugo povrće. U odnosu na ostale zeleniše, zelje ima znatno više lekovitih materija, zbog čega se kroz istoriju koristilo kao lek. Dokazano je da pozitivno utiče na srce, raspoloženje, imunitet, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, na izgradnju kostiju i rad mišića.

Vitamin C

Ovo lisnato povrće prava je mala riznica vitamina i minerala. Ističu se vitamin C (48 mg na 100 grama), vitamini A, B3, B5, K, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i folna kiselina. Od antioksidanata najzastupljeniji su lutein, zeaksantin i hlorofil.

Budući da u 100 grama zelja imaju tek 22 kalorije, ono je idealna namirnica za svakoga ko pazi na liniju ili želi da izgubi višak kilograma.

Obloge i čaj

Obloge od zelja ublažavaju opekotine i žuljeve, a čaj napravljen od korena zelja ublažava tegobe čira na želucu. Koren sadrži i taninsku kiselinu, koja pogodno utiče na regulisanje krvnog pritiska i druge kardiovaskularne probleme.

Prolećni detoks

U narodnoj medicini zelje se već vekovima koristi kao lekovito sredstvo kod dijabetesa, oboljenja jetre i žuči i protiv gojaznosti. Iako ima sposobnost da otvara apetit, zelje poboljšava varenje i pomaže organizmu da se očisti od toksina koji se u našem telu talože tokom zime.

Ono smiruje nerve, aktivira moždane procese, otklanja nemir i nervozu, snižava holesterol, pomaže kod reume i upale vena, ali i u lečenju hemoroida.

Sveže listove zelja iskoristite za pripremu raznih čorbi, supa, krem čorbi ili sosova u kombinaciji sa sirevima ili za pripremu sarmica i pita. Takođe, veoma dobro se slaže sa pirinčem i pečenim krompirom.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Zeleni kroketi

Zeleni kroketi

Sastojci: 500 g krompira, 500 g blitve, 200 g brokolija, 2 čena belog luka, vezica peršuna, malo svežeg vlašca, 2-3 listića svežeg bosiljka, jaje, 25 g rendanog sira (parmezan), 5 kašika kukuruznog brašna, so, biber, muskatni oraščić, malo belog brašna.
Priprema:
Krompir, blitvu i brokoli zasebno skuvajte/obarite u slanoj vodi, ocedite i usitnite u secku/multipraktiku. Sve zajedno dobro promešajte, dodajte sitno seckani beli luk, sveže začinsko bilje i jedno jaje, pa još jednom dobro promešajte. Dodajte rendani sir i kukuruzno brašno i začinite po ukusu. Promešajte kako biste dobili homogenu smesu, vadite je kašikom i između lagano pobrašnjenih dlanova oblikujte u krokete. Pecite ih na srednje jakoj vatri sa svih strana dok ne porumene.

Foto: Shutterstock

Čorbica od sočiva i zelja

Čorbica od sočiva i zelja

Sastojci: crni luk, šargarepa, koren peršuna, paškanat, stabljika celera, 2 krompira, 100 g sočiva, kašičica slatke mlevene paprike, vezica zelja, prstohvat mirođije, ulje, so, biber.
Priprema:
Povrće, sve osim zelja i sočiva, očistiti, iseći na sitnije komade i propržiti ga na vrelom ulju nekoliko minuta uz mešanje. Dodati sočivo, mlevenu papriku i litar vode. Kuvati 15 minuta, pa dodati iseckano zelje, mirođiju, začine, so i biber. Dodati još vode po potrebi i ukusu. Kuvati pet minuta od momenta kada čorba provri.

Foto: Shutterstock

Sarmice od zelja

Sarmice od zelja

Sastojci: 3 veze zelja (dvadesetak većih listova), 500 g mešanog mlevenog mesa, glavica luka, četvrtina srednjeg korena celera, 40 g pirinča, manja suva svinjska koska, 250-300 g, kašika masti ili 50 ml ulja, kašičica soli, četvrtina kašičice bibera, pola kašičice slatke mlevene paprike.
Priprema:
Pirinač naliti sa 120 ml vode, kad provri, kuvati par minuta, pa poklopiti i ostaviti na isključenoj ringli da upije ostatak vode. Prodinstati luk, dodati meso i rendani celer i dinstati zajedno par minuta. Skloniti sa ringle, dodati skuvan pirinač, malo bibera i mlevene paprike. Zelju istanjiti dršku, pa preliti vrelom vodom i ostaviti poklopljeno nekoliko minuta da omekša. Na naličje lista staviti punu kašiku fila, preklopiti levu i desnu stranu lista preko fila ka sredini, pa umotati sarmicu. Ređati ih u šerpu, jednu do druge zajedno sa komadima suvih kostiju. Naliti vodom da ogreznu, kuvati do vrenja, a onda na tihom, poklopljeno, oko sat vremena. Servirati uz kiselo mleko.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17