• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer.rs

10.07.2023

14:20

Sladoled na 8 načina: Najslađi način da oterate vrućinu

Shutterstock

Recepti

Sladoled na 8 načina: Najslađi način da oterate vrućinu

Podeli vest

Što više sladoleda pojedete, više želite još, pokazala je nedavno objavljena studija. Taj podatak smo odavno shvatili i sami, ali da li ste se ikada zapitali zašto je to tako, šta je to što sladoled čini tako zarazno neodoljivim?

Proizvodnja sladoleda je čitava nauka, u kojoj se ništa ne prepušta slučaju - od kombinacije ukusa, brzine otapanja na jeziku, teksture, izgleda... To, naravno, ne znači da ga ne možemo pripremiti kod kuće i uživati u slatkim ukusima koji pritom hlade naše telo.

RECEPTI

Sorbe od malina

Sastojci: 600 g malina (ili drugog voća po izboru), 4 dl vode, 150 g šećera, vanilin-šećer
Priprema:
Skuvajte vodu, šećer i vanilin-šećer. Ostavite da se ohladi. Maline ispasirajte i pomešajte s prohlađenim sirupom. Najbolje je da smesu zaledite u većem plehu da sorbe ne bi bio veoma debeo, najviše jedan centimetar. Kada se zaledi, kašikom skidajte slojeve i poslužite u dekorativnim čašama.

Foto: Shutterstock

Domaći sladoled od čokolade
Domaći sladoled od čokolade

Sastojci: 1 l slatke pavlake umućene kao šlag, 4 jaja, 100 g putera, 150 g šećera, 100 g crne ili bele čokolade
Priprema:
Odvojte žumanca od belanaca. Čvrsto umutite belanca. Na pari otopite puter i čokoladu. Izmešajte i skinite s toplote. Polako dodajte jedno po jedno žumance i dobro ih sjedinite. Kada se malo prohladi, dodajte po malo umućenih belanaca i lagano ih umešajte. Sada u umućenu slatku pavlaku malo pomalo sipajte i mešajte smesu s čokoladom. Kada sve pomešate, stavite u sud i u zamrzivač. Dok se sladoled hladi, potrebno je da ga nekoliko puta promešate. Servirajte ga sa svežim voćem. Odlično se slaže s malinama.

Foto: Shutterstock

Sladoled sa višnjama
Sladoled s višnjama

Sastojci: 150 ml umućene slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu, 100 ml mleka, pola šolje naseckanih višanja (mogu i odmrznute zajedno sa sokom)
Priprema:
Umutite pavlaku, dodajte šećer, mleko i višnje. Rasporedite u kalupe za sladoled ili u kornete. Hladite u zamrzivaču barem 6-8 sati.

Foto: Shutterstock

Kesten parfe sladoled
Kesten parfe sladoled

Sastojci: 150 ml slatke pavlake, 250 g kesten pirea, 100 ml mleka, 100 g čokolade, višnje za dekoraciju
Priprema:
Umutiti slatku pavlaku u šlag. U odvojenoj posudi umešati kesten pire i mleko. Sjediniti sve zajedno. Složiti u kalup i prošarati otopljenom čokoladom. Hladiti u zamrzivaču 6-8 sati. Smrznutu poslasticu dekorisati višnjama.

Bogati sladoled s jogurtom

Sastojci: 1 l jogurta, 500 g šećera, 0,5 l mleka, 500 g šlaga, 400 ml mleka i sastojci po želji: seckana čokolada, "neskvik", "eurokrem", mleveni keks, vanila, jagode, maline...
Priprema:
Za pripremu ovog sladoleda trebaće vam dve posude. U prvoj umutiti litar jogurta sa 500 grama šećera i pola litre mleka. Mutiti dok se šećer ne otopi. U drugoj posudi umutiti 500 grama šlaga sa 400 mililitara mleka. Sjediniti te dve posude. U to dodajte željene sastojke. Staviti u friz i sačekati dok se ne smrzne.

Foto: Shutterstock

Medena poslastica
Medena poslastica

Sastojci: 500 g slatke pavlake, dve trećine šolje meda, 4 belanca, ekstrakt vanile po ukusu.
Priprema:
Pavlaku umutite u šlag, dodajte vanilu i držite u frižideru dok pripremate ostale sastojke. Med stavite u šerpu i zagrejte do vrenja na srednje jakoj vatri. Neka se kuva dva minuta, a za to vreme umutite belanca dok ne poprime beličastu boju. Vrući med vrlo polako dodajte belancima, neprestano mešajući ručnim mikserom i nastavite da mešate dok se smesa ne ohladi (oko pet minuta). Belanca s medom dodajte u šlag, lagano promešajte i zamrznite.

Kremasti sladoled od banana

Sastojci: 5 banana, puter od kikirikija, suvo grožđe.
Priprema:
Pet zrelih banana oljuštite, isecite na sitnije komade i stavite u zamrzivač na barem dva sata, odnosno, dok se ne zamrznu, a zatim ih u blenderu miksajte nekoliko minuta kako bi se pretvorile u kremasti sladoled. Oplemenite ga različitim dodacima, a posebno je ukusan s puterom od kikirikija i suvim grožđem.

Foto: Shutterstock

Sladoeld od bresaka

Sladoled od bresaka

Sastojci: čaša (od 2 dl) pasiranog voća (u ovom slučaju breskve, mogu i kajsije), 2 dl gustog jogurta (možete ga zameniti kiselom pavlakom), pola čaše (100 g) šećera.
Priprema:
Breskve oljuštiti i izmiksati u blenderu da se dobije fina kaša, možete izgnječiti i viljuškom ako volite da se u sladoledu nađu i komadići voća. Dodati zatim šećer i jogurt i sve lepo izjednačiti. Sipati u kalup i staviti u zamrzivač na nekoliko sati da se dobro rashladi i stegne. Povremeno promešati da se ne bi napravili kristali leda.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set