• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer.rs

25.07.2023

15:20

Napravite sami jedan od najboljih umaka na svetu! Nikad ukusniji pesto đenoveze

Shutterstock

Recepti

Napravite sami jedan od najboljih umaka na svetu! Nikad ukusniji pesto đenoveze

Podeli vest

Pesto je aromatičan umak, miks začinskog bilja, najbolje bosiljka, orašastih plodova, te parmezana i maslinovog ulja.

Pesto, u kom glavnu ulogu igra bosiljak, osim uz testeninu, možete služiti uz njoke, guste supe, na pici, kao sastojak lazanja, uz pečeno ili kuvano meso, ribu i povrće, kao dodatak prelivima za salatu, ili najjednostavnije - kao namaz za hleb.

Sam naziv, koji dolazi od italijanskog pestare, što znači gnječiti, tući, objašnjava kako se ovaj mirisni umak priprema - usitnjavanjem u avanu. Doduše, može da posluži i blender ili štapni mikser.

Foto: Pesto

 

Kolevka pesta je Ligurija, regija u Italiji čija je kuhinja i poznata po tradicionalnom pestu ala đenoveze. Svaka porodica u Đenovi čuva svoje male trikove za pripremu savršenog zelenog pesta, ali tajna je verojatno u posebno blagom i slatkastom bosiljku, karakterističnom za ovo područje.

Šta sve možemo ubaciti u pesto

Osim bosiljka u pesto možete ubaciti svo začinsko bilje koje imate - peršun, korijander, nanu, majoran, origano, majčinu dušicu, rukolu, pa i svež mladi spanać.  

Pesto đenoveze se jednostavno priprema, a velika vrednost ovog umaka je u tome što se termički ne obrađuje te obiluje hranjivim sastojcima. Bosiljak je biljka od davnina poznata po svojoj lekovitosti, a posebno dobro utiče na probavu i na srce.

Osim bosiljka, u pesto đenoveze idu pinjoli - semenke bora koje obiluju aminokiselinama, vitaminima A, C, D, E te riboflavinom, gvožđem, cinkom i selenom. Takođe, čuvaju srce i krvne sudove, creva i jačaju imunitet. Tu su još i maslinovo ulje i beli luk, te parmezan i so.

Kako ga pripremiti?

Na otprilike 50 listića svežeg bosiljka, za pripremu najosnovnijeg pesta, potreban je jedan čen belog luka, 20 g pinjola, 30 g sitno rendanog tvrdog sira (parmezan, pekorino, grana padano), oko 50 ml maslinovog ulja i malo soli. Prvo u avanu usitnite listiće bosiljka, kružnim pokretima, korak po korak, kako bi se svaki listić dobro "izgnječio" i pretvorio u pastu, a u tome može da pomogne i malo soli.

Foto: Shutterstock

Špagete sa zelenim pestom

Potom dodajete beli luk i pinjole koji se dalje usitnjavaju dok se ne postigne kremasta tekstura. Konačno ubacujete sir koji samo umešate u postojeći smesu i na kraju sipate ulje da biste dobili glatku smesu.

Ako korisite blender, bosiljak, beli luk i pinjole, uz dodatak maslinovog ulja, odmah zajedno mutite, a sitno rendani sir je najbolje umešati ručno kako se ne bi baš previše usitnio.
Možete napraviti i veće količine umaka i zalediti ga u posudicama.

Umak od bosiljka može se čuvati i u tegli, u frižideru, dve do tri sedmice. Važno je  da "pliva" u maslinovom ulju koje ga čuva od kvarenja. 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set