• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Autor: Informer.rs

01.09.2023

14:33

Originalan recept za doboš tortu! Tajna neverovatnog ukusa je u jednom sastojku

Printscreen You Tube Pastry by Ioan

Recepti

Originalan recept za doboš tortu! Tajna neverovatnog ukusa je u jednom sastojku

Podeli vest

Doboš torta se lako pravi i ima savršenu kombinaciju sastojaka, a poseban ukus joj daje glazura od šećera.

Najpoznatija mađarska torta je doboš torta, koja je prvi put napravljena za mađarsku državnu izložbu 1885. godine. Recept je osmislio kuvar i poslastičar Jožef C. Doboš.

 Originalna doboš torta postala je stvar prestiža u tadašnje vreme, a među poslastičarskom konkurencijom kružilo je čak 120 kopija recepta.

Naravno, nijedan nije bio ni blizu originalu. Na iznenađenje mnogih Doboš je lično 1906. godine objavio pravi recept za svoju poslasticu nakon što se povukao iz javnog života.

Ova torta je i danas popularna. Retko ko može da odoli mekanoj kori i čokoladnom filu, kao i glazuri od šećera. Glazura od prženog šećera, koja je postala znak raspoznavanja ove torte, imala je i posebnu namenu, a to je da spreči isušivanje torte i time joj produži vek trajanja.

Sastojci:

Za kore:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kesica vanilin šećera
Za fil:
4 jajeta 
150 g šećera
150 g čokolade
150 g putera
1,5 kesica vanilin šećera
Za glazuru: 
200 g šećera
3 kašike vode

 

Foto: Printscreen You Tube Pastry by Ioan

 

 

Priprema:

Odvojite belanca i žumanca, pa kratko umutite belanca.

Zatim im dodajte šećer i vanilin šećer i umutite čvrst šne. Postepeno dodajte žumanca i mutite dok se sve lepo ne sjedini.

Sipajte smesu u tankom sloju u okrugli pleh obložen pek papirom.  Pecite je u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Zatim izvadite i pecite dok ne utrošite svu smesu. Treba da dobijete 5-6 kora. 

Jednostavnije je da koristite pleh od rerne koji ste obložili pek papirom.

Ispecite koru i isecite je na 3 dela. Ako vam je ostalo smese ispecite još jednu koru i isecite je na 3 dela. 

Penasto umutite jaja sa šećerom, pa kuvajte na pari dok ne krene da ključa i ostavite nakon ključanja još 10 minuta.

Zatim dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne istopi, pa dodajte vanilin šećer. Promešajte, pa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi.

Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se stegne.

 Preko kore mažite hladan fil i tako ređajte dok ne utrošite sastojke. Zatim premažite celu tortu filom. 

Upržite šećer sa vodom na laganoj vatri, ali vodite računa da šećer ne pregori. Sipajte preko torte. Dok je glazura još vruća, zasecite vrelim nožem.

Ukrasite po želji.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set