• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

05.09.2023

14:00

Pekmez od šljiva! Tajni recept iz bakine sveske

Shuterstock

Recepti

Pekmez od šljiva! Tajni recept iz bakine sveske

Podeli vest

Iskoristite sezonu šljiva da napravite domaći pekmez koji ćete jesti u prvom danima septembra.

Sastojci:

2 kg zrelih šljiva
1 kg šećera (možete prilagoditi količinu šećera prema vašem ukusu)
1 limun (sok i korica)
1 čaša vode (oko 250 ml)

Foto: Shutterstock

 

 

Uputstvo:

Operite šljive, prerežite ih na pola i izvadite koštice. Ako želite, možete ostaviti nekoliko šljiva s košticama za dodatnu aromu, ali ih označite kako biste ih lakše pronašli kasnije.

Stavite šljive u veliki lonac i dodajte šećer. Dobro ih promešajte i ostavite da odstoje najmanje sat vremena ili preko noći. Ovaj korak će pomoći šljivama da puste svoje sokove i omekšaju.

Nakon što su šljive odstojale sa šećerom, dodajte sok i koricu limuna, kao i čašu vode.

Stavite lonac na srednje jaku vatru i pustite da smesa proključa. Nakon što proključa, smanjite temperaturu na nisku i kuvajte pekmez polako, povremeno mešajući, oko 1-2 sata ili dok ne postane gušći i dobije karakterističnu boju i teksturu pekmeza.

Tokom kuvanja, penu koja se formira na površini pekmeza skidajte kašikom i bacajte je.

Pre nego što završite s kuvanjem, proverite gustinu pekmeza. Stavite malu kašičicu na hladan tanjir i ostavite je da se ohladi. Ako se pekmez stegne i zadrži oblik, gotov je. Ako ne, kuvajte ga još neko vreme i ponovite test gustine.

Kad je pekmez gotov, sterilizujte tegle i poklopce. Prelijte vrući pekmez u vruće tegle, ostavljajući oko 1 cm slobodnog prostora na vrhu. Odmah zatvorite tegle.

Okrenite tegle naopako i ostavite ih da se ohlade. Na taj način će se stvoriti vakuum, što će produžiti trajnost pekmeza.

Čuvajte tegle u hladnom i tamnom prostoru, kao što je podrum ili ostava. Pekmez će biti spreman za upotrebu nakon nekoliko nedelja, ali će biti još ukusniji nakon nekoliko meseci odležavanja.

Uživajte u domaćem pekmezu od šljiva na tostu, palačinkama ili kao dodatak drugim desertima!

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set