• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

08.01.2024

18:40

Slatke pogačice sa suvim voćem! Prave se brzo i lako, a ukus je neodoljiv

Shuterstock

Recepti

Slatke pogačice sa suvim voćem! Prave se brzo i lako, a ukus je neodoljiv

Podeli vest

Mekane domaće pogačice sa suvim voćem su pravi ukras na svakoj trpezi.

Ove slatke pogačice su fenomenalno posluženje za praznične i postpraznične dane. Prave se brzo i lako, a ukus je neodoljiv. 

Sastojci:

50 g putera
50 g šećera
250 ml mleka 
1 kesica suvog kvasca
400 g brašna
1 kašičica soli
150 g suvog voća po ukusu
suncokretovo ulje za podmazivanje

Za dekoraciju:
30 g brašna
2 kašike hladne vode
1,5 kašičica javorovog sirupa ili meda

Foto: Shuterstock

 

 

Priprema:

Zagrejte puter u šerpi dok se ne otopi, uz mešanje drvenom varjačom, pa sklonite s vatre i umešajte šećer i mleko.

Kad bude mlako (ne hladno i ne vruće!), pospite kvascem, promešajte i ostavite da odstoji dva minuta.

Pomešajte u jednoj činiji brašno i so, pa napravite rupu u sredini i sipajte mešavinu od mleka, sve vreme mešajući dok ne dobijete mekanu loptu od testa.

Prebacite na pobrašnjenu površinu i dodajte još brašna po potrebi, pa mesite još pet minuta dok se ne napravi glatko i savitljivo testo.

Umesite u testo suvo voće, dok se ne rasporedi ravnomerno. Stavite u nauljenu činiju i prekrijte prozirnom folijom, pa ostavite da odstoji 1,5 sat, dok se ne udvostruči i ne bude sunđerasto na dodir.
Zatim vratite testo na radnu površinu i premesite.

Podelite na 12 delova, a svaki razvijte u lepinjicu, pa ih ređajte po tepsiji obloženoj papirom za pečenje i lagano poravnajte dlanom. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite 45-60 minuta.

Uključite rernu na 200 stepeni, da se greje.

Potom pravite dekoraciju. Pomešajte brašno s 2 kašike hladne vode, da dobijete glatku pastu guste konzistencije (možete dodati još nekoliko kapi vode, ali pazite da ne bude previše retko).

Sipajte smesu u kesu za zamrzivač, odsecite joj jedan mali ugao i nanesite smesu na lepinje u obliku krsta.

Pecite na srednjoj rešetki oko 20 minuta, ili dok ne porastu i ne porumene.

Tople pogačice premažite medom ili javorovim sirupom i ostavite da se hlade.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set