• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Autor: Informer.rs

19.04.2024

17:20

Napravite ukusnu i zdravu fokaču! Aromatična italijanska pogača gotova je za tili čas

Shuterstock

Recepti

Napravite ukusnu i zdravu fokaču! Aromatična italijanska pogača gotova je za tili čas

Podeli vest

Italijanska pogača sa raznim dodacima je neverovatno ukusna, a veoma lako se pravi.

Fokača se ukrašava začinskim biljem i raznim povrćem. Može da se jede sama, a savršena je uz masline, paradajz i sir.

Ona se pravi sa maslinovim uljem, a posipa ruzmanom, origanom ili timijanom. Na vrh se često stavljaju masline. Fokača treba da bude spolja hrskava, a unutra vazdušasta.

Sastojci:

450 g brašna
25 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
250 ml mlake vode
3 kašike maslinovog ulja

I još:

100 ml maslinovog ulja
2 čena belog luka
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica suvog ruzmarina
1 kašičica krupne morske soli
maslinke (crne ili zelene)
1 grančica svežeg ruzmarina

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

U činiju stavite kvasac, šećer i so, dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje, ubacite dve kašike brašna i  pokrijte krpom na desetak minuta da se kvasac aktivira.

Dodajte brašno, promešajte i zamesite testo. Odmah ga razvucite i stavite u podmazan pravougaoni pleh. Preko stavite streč foliju i ostavite jedan sat na toplom mestu.

Maslinovo ulje zagrejte da bude mlako, dodajte sitno iseckani beli luk, beli luk u prahu i suvi ruzmarin.

Sklonite streč foliju i prelijte testo uljem, a zatim vrhovima prstiju u testu napravite udubljena. Ponovo ostavite 10‒15 minuta da testo nadođe, a onda dodajte maslinke i pospite morskom solju.

Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set