• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

29.04.2024

09:30

Top 5 recepata za najbolje vaskršnje pogače!

Shutterstock

Recepti

Top 5 recepata za najbolje vaskršnje pogače!

Podeli vest

Za vas smo pripremili 5 najlepših i najboljih recepata za svečane vaskršnje pogače, a vi samo treba da izaberete koju ćete da pripremate.

Svečane pogače se pripremaju za slave i praznike i zahtevaju malo truda i vremena. Ali, domaća pogača je uvek bolje rešenje od kupovne, jer ne samo da je ukusnija, nego je i mekša i svežija. Mi vam donosimo sjajane recepte za vaskršnje pogače koje ne zahtevaju posebne pekarske veštine, a koja će vam se sigurno dopasti. Izaberite neki od ovih 5 savršenih predloga i ulepšajte vašu svečanu trpezu domaćinskom pogačom. 

Svečana vaskršnja pogača 

Foto: Youtube printscreeen

 

Sastojci: 42 g svežeg kvasca, 500 ml mleka, 2-3 kašike jogurta, 4 jajeta, 1 kašika soli, 1 kašika šećera, 5 kašika ulja, 1 kašika sirćeta, 100 g putera, oko 1,2 kg brašna

Priprema: U posudi pomešajte izmrvljeni kvasac i 100 ml toplog mleka, pa dodajte šećer i 2 kašike brašna. Sve sjedinite, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se kvasac aktivira 20 minuta. U drugoj posudi pomešajte 2 cela jajeta i 2 belanceta, pa umutite i dodajte jogurt, a onda dobro promešajte. Sipajte ulje, so i preostalo mleko i opet promešajte. Dodajte aktivirani kvasac, kao i prosejano brašno i umesite testo. Pokrijte i ostavite sat vremena da nadođe. Podelite testo na 8 delova, od toga 7 neka imaju 280 g, a jedno neka bude teško 150 g. Uzmite lopticu od 280 g i razvucite u krug. Premažite istopljenim puterom pa isecite na trake. Trake poređajte jednu na drugu, pa dobijeno testo savijte u obliku slova S. Tako napravite i preostalo testo od 280 g. Stavite dobijeno testo u tepsiju obloženu pek papirom. I testo od 100 g pripremite na isti način kao i prethodna, samo njega stavite u sredinu. Svaki deo pogače koji ste napravili premažite umućenim žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Premažite istopljenim puterom. Prijatno!

Kraljevska pogača

Foto: Shutterstock

 

Sastojci: 42 g svežeg kvasca, 500 ml mleka, 2-3 kašike jogurta, 4 jajeta, 1 kašika soli, 1 kašika šećera, 5 kašika ulja, 1 kašika sirćeta, 100 g putera, oko 1,2 kg običnog brašna

Priprema: Jaja sipajte u neku posudu, a od ukupne količine odvojite 2 žumanceta koja će vam trebati za premazivanje. Kvasac rastopite u toplom mleku sa šećerom. Kada se aktivira dodajte jogurt, jaja, ulje i sirće. Sve sjedinite, pa dodajte brašno i so. Umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite da nadođe. Kratko premesite testo, pa podelite na 8 loptica od po 100 g i 5 loptica od po 250 g. Sve loptice od 100 g pobrašnite, pa razvicite oklagijom u obliku jajeta. Premažite istopljenim puterom i urolajte. Četiri dobijene trake od testa stavite jednu pored druge. Horizontalno stavite druge dve trake, pa jedan deo podvucite ispod. Tako uradite i sa preostale 2 trake samo na suprotnu stranu. Pogledaj sliku. Obmotajte trake i spojite. Testo od 250 g pobrašnite i razvucite u krug. Premažite puterom svaki krug i ređajte jedan na drugi. Napravite osam trouglova, ali ne secite do kraja testa. Na svakom trouglu napravite prorez, pa provucite donji deo zavucite ispod testa, da se formira praznina u sredini. U praznu sredinu stavite testo od traka, pa stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Pokrijte i ostavite da nadođe. Premažite umućenim žumancima i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Premažite puterom.

Venac pogača

Foto: Youtube printscreeen

 

Sastojci: 500 g brašna, 1 kesica suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 70 g putera, 300 ml mleka Za premazivanje: 1 jaje,
susam

Priprema: U dubljoj posudi pomešajte brašno, šećer, so i kvasac. U šerpici na umerenoj temperaturi otopite puter, zatim dodajte mleko i promešajte. Ovu smesu dodajte u brašno i zamesite ručno ili ako vam je lakše uz pomoć miksera. Kada dobijete glatko testo pokrijte i ostavite na toplom da se udvostuči, otprilike oko sat vremena. Testo iseci na 8 jednakih delova, rukama formirajte štapiće, napravite pletenicu, pa zatim pletenicu spojite u krug i napravite venac. Pogaču prebacite u kalup obložen pek papirom i ostavite da odmori još 15 minuta. U venac ustisnite jedno sveže jaje kako se ne bi spojilo prilikom pečenja. Pre pečenja premažite razmućenim jajetom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko 35 minuta. Nakon pečenja kada se pogača prohladi u sredinu stavite obojeno jaje i iznesite na sto.

Puter pogača 

Foto: Youtube printscreeen

 

Sastojci: 250 ml mleka, 20 g kvasca, 1 kašičica šećera, 3 jajeta, 4 kašike ulja, 3 kasike grčkog jogurta, 1 kašika sirćeta, 700 g brašna, 1 kašičica soli, 150 g putera, susam

Priprema: U posudu sipajte mlako mleko, izdrobite kvasac i dodajte šećer. Promešajte, pa ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte jedno celo jaje i dva belanceta, pa sipajte jogurt, ulje, sirće i istopljeni puter. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe. Oblikujte loptu od testa i stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Ako želite možete da odvojite manji deo testa, koji ćete podeliti na tri jednaka dela. Oblikujte zmijice i napravite pletenicu. Dobijenu pletenicu spojite u krug, pa stavite na vrh pogače. Pokrijte i ostavite još 20 minuta da nadođe, a zatim premažite umućenim žumancima i pospite susamom. Pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.

Svečana pogača u obliku ruže 

Foto: Youtube printscreeen

 

Sastojci: 500 ml mleka, 200 ml ulja, 2 jajeta, 1 žumance, 20 g kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 1 kg brašna, 250 g margarina. Za premazivanje: 1 belance, susam

Priprema: Kvasac izdrobite i pomešajte sa toplim mlekom i šećerom. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi pomešajte jaja i žumance, pa sipajte ulje i aktivirani kvasac. Promešajte dobro, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite testo. Pokrijte providnom folijom i krpom, pa ostavite da nadođe nekih sat vremena. Razvucite testo i premažite puterom sobne temperature. Urolajte, pa isecite kolutove. Poređajte usparavno u tepsiju koju ste premazali puterom. Treba da napunite celu tepsiju, pa je bolje da izaberete neku manju. Pokrijte i ostavite da naraste, pa premažite umućenim belancetom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Kakav skandal! Amerika oborila sopstvene pilote iznad Crvenog mora
Planeta

(VIDEO) Kakav skandal! Amerika oborila sopstvene pilote iznad Crvenog mora

Vojska Sjedinjenih Američkih Država je saopštila da su dva pilota američke mornarice oborena danas iznad Crvenog mora u očigledno "prijateljskoj vatri", što je najozbiljniji incident koji se dogodio američkim trupama posle više od godinu dana nakon što su počele da gađaju jemenske pobunjenike Hute.

22.12.2024

08:40 >> 08:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set