Za vas smo pripremili 5 najlepših i najboljih recepata za svečane vaskršnje pogače, a vi samo treba da izaberete koju ćete da pripremate.
Svečane pogače se pripremaju za slave i praznike i zahtevaju malo truda i vremena. Ali, domaća pogača je uvek bolje rešenje od kupovne, jer ne samo da je ukusnija, nego je i mekša i svežija. Mi vam donosimo sjajane recepte za vaskršnje pogače koje ne zahtevaju posebne pekarske veštine, a koja će vam se sigurno dopasti. Izaberite neki od ovih 5 savršenih predloga i ulepšajte vašu svečanu trpezu domaćinskom pogačom.
Vaskrs je najsrećnijih hrišćanski praznik, a tradicija farbanja jaja je nešto čemu se svi raduju. Približava se katolički Vaskrs, a ako ga slavite donosimo vam super recept za kolač.
30.03.2024
08:11
Svečana vaskršnja pogača
Sastojci: 42 g svežeg kvasca, 500 ml mleka, 2-3 kašike jogurta, 4 jajeta, 1 kašika soli, 1 kašika šećera, 5 kašika ulja, 1 kašika sirćeta, 100 g putera, oko 1,2 kg brašna
Priprema: U posudi pomešajte izmrvljeni kvasac i 100 ml toplog mleka, pa dodajte šećer i 2 kašike brašna. Sve sjedinite, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se kvasac aktivira 20 minuta. U drugoj posudi pomešajte 2 cela jajeta i 2 belanceta, pa umutite i dodajte jogurt, a onda dobro promešajte. Sipajte ulje, so i preostalo mleko i opet promešajte. Dodajte aktivirani kvasac, kao i prosejano brašno i umesite testo. Pokrijte i ostavite sat vremena da nadođe. Podelite testo na 8 delova, od toga 7 neka imaju 280 g, a jedno neka bude teško 150 g. Uzmite lopticu od 280 g i razvucite u krug. Premažite istopljenim puterom pa isecite na trake. Trake poređajte jednu na drugu, pa dobijeno testo savijte u obliku slova S. Tako napravite i preostalo testo od 280 g. Stavite dobijeno testo u tepsiju obloženu pek papirom. I testo od 100 g pripremite na isti način kao i prethodna, samo njega stavite u sredinu. Svaki deo pogače koji ste napravili premažite umućenim žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Premažite istopljenim puterom. Prijatno!
Kraljevska pogača
Sastojci: 42 g svežeg kvasca, 500 ml mleka, 2-3 kašike jogurta, 4 jajeta, 1 kašika soli, 1 kašika šećera, 5 kašika ulja, 1 kašika sirćeta, 100 g putera, oko 1,2 kg običnog brašna
Priprema: Jaja sipajte u neku posudu, a od ukupne količine odvojite 2 žumanceta koja će vam trebati za premazivanje. Kvasac rastopite u toplom mleku sa šećerom. Kada se aktivira dodajte jogurt, jaja, ulje i sirće. Sve sjedinite, pa dodajte brašno i so. Umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite da nadođe. Kratko premesite testo, pa podelite na 8 loptica od po 100 g i 5 loptica od po 250 g. Sve loptice od 100 g pobrašnite, pa razvicite oklagijom u obliku jajeta. Premažite istopljenim puterom i urolajte. Četiri dobijene trake od testa stavite jednu pored druge. Horizontalno stavite druge dve trake, pa jedan deo podvucite ispod. Tako uradite i sa preostale 2 trake samo na suprotnu stranu. Pogledaj sliku. Obmotajte trake i spojite. Testo od 250 g pobrašnite i razvucite u krug. Premažite puterom svaki krug i ređajte jedan na drugi. Napravite osam trouglova, ali ne secite do kraja testa. Na svakom trouglu napravite prorez, pa provucite donji deo zavucite ispod testa, da se formira praznina u sredini. U praznu sredinu stavite testo od traka, pa stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Pokrijte i ostavite da nadođe. Premažite umućenim žumancima i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Premažite puterom.
Venac pogača
Sastojci: 500 g brašna, 1 kesica suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 70 g putera, 300 ml mleka Za premazivanje: 1 jaje,
susam
Priprema: U dubljoj posudi pomešajte brašno, šećer, so i kvasac. U šerpici na umerenoj temperaturi otopite puter, zatim dodajte mleko i promešajte. Ovu smesu dodajte u brašno i zamesite ručno ili ako vam je lakše uz pomoć miksera. Kada dobijete glatko testo pokrijte i ostavite na toplom da se udvostuči, otprilike oko sat vremena. Testo iseci na 8 jednakih delova, rukama formirajte štapiće, napravite pletenicu, pa zatim pletenicu spojite u krug i napravite venac. Pogaču prebacite u kalup obložen pek papirom i ostavite da odmori još 15 minuta. U venac ustisnite jedno sveže jaje kako se ne bi spojilo prilikom pečenja. Pre pečenja premažite razmućenim jajetom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko 35 minuta. Nakon pečenja kada se pogača prohladi u sredinu stavite obojeno jaje i iznesite na sto.
Puter pogača
Sastojci: 250 ml mleka, 20 g kvasca, 1 kašičica šećera, 3 jajeta, 4 kašike ulja, 3 kasike grčkog jogurta, 1 kašika sirćeta, 700 g brašna, 1 kašičica soli, 150 g putera, susam
Priprema: U posudu sipajte mlako mleko, izdrobite kvasac i dodajte šećer. Promešajte, pa ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte jedno celo jaje i dva belanceta, pa sipajte jogurt, ulje, sirće i istopljeni puter. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe. Oblikujte loptu od testa i stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Ako želite možete da odvojite manji deo testa, koji ćete podeliti na tri jednaka dela. Oblikujte zmijice i napravite pletenicu. Dobijenu pletenicu spojite u krug, pa stavite na vrh pogače. Pokrijte i ostavite još 20 minuta da nadođe, a zatim premažite umućenim žumancima i pospite susamom. Pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.
Svečana pogača u obliku ruže
Sastojci: 500 ml mleka, 200 ml ulja, 2 jajeta, 1 žumance, 20 g kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 1 kg brašna, 250 g margarina. Za premazivanje: 1 belance, susam
Priprema: Kvasac izdrobite i pomešajte sa toplim mlekom i šećerom. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi pomešajte jaja i žumance, pa sipajte ulje i aktivirani kvasac. Promešajte dobro, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite testo. Pokrijte providnom folijom i krpom, pa ostavite da nadođe nekih sat vremena. Razvucite testo i premažite puterom sobne temperature. Urolajte, pa isecite kolutove. Poređajte usparavno u tepsiju koju ste premazali puterom. Treba da napunite celu tepsiju, pa je bolje da izaberete neku manju. Pokrijte i ostavite da naraste, pa premažite umućenim belancetom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.
Čuveni sajt "Taste Atlas" poslednjih godina oduševljavao je spiskovima regionalne hrane koja je omiljena i manje omiljena kako na našim prostorima, tako i u svetu. Na spisku "14 najgorih srpskih jela" prvo mesto su zazeli rezanci sa makom.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Ruski napad interkontinentalnom balističkom raketom (ICBM) na ukrajinski grad Dnjepar tokom noći izazvao je ozbiljne posledice, a sada su se pojavili i prvi snimci sa lica mesta.
Na snimku s drona, objavljenom na internetu, navodno su zabeleženi udari britanskim krstarećim raketama "storm šedou" na komandni kompleks unutar Rusije.
Slovački premijer Robert Fico , koji danas boravi u poseti Srbiji, rekao je nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da naše zemlje mogu da se oslone jedna na drugu.
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić poručila je na svom Iks profilu, a povodom hapšenja ministra u ostavci Gorana Vesića, Anite Dimovski, vršioca dužnosti pomoćnika ministra za železnički i intermodalni transport i Jelene Tanasković, vršioca dužnosti generalne direktorke Akcionarskog društva "Infrastruktura železnice Srbije", da je Tužilaštvo podleglo pritiscima ulice i uplašilo se najgorih.
Osnivač Fonda za humanitarno pravo i poznata srbomrziteljka Nataša Kandić rekka je da se Tužilaštvo u Novom Sadu uplašilo i zato izdalo nalog za hapšenje pojedinih osoba koje nisu imali nikakve veze sa rekonstrukcijom Glavne železničke stanice u tom gradu.
Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je Kosovska policija danas neovlašćeno prešla liniju kod sela Ćirkoviće, u opštini Leposavić, i zatražilo da Kfor preduzme mere i spreči Prištinu u pokušajima da izazove eskalaciju nasilja na Kosovu.
Skandalozna odluka novosadskog tužilaštva da se uhapse bivši ministar Goran Vesić i v.d. direktorka "Infrastruktura Železnice" Jelena Tanasković posledica su jezivog pritiska opozicije i tajknuskih medija!
Gosti Informerovog "Otvorenog studija" bili su bivši premijer Srbije Nikola Šainović i politikolog Vladimir Kljajić. Oni su govorili na temu nasilnih protesta koje opozicija održava u Beogradu.
Ispred spomenika Živojinu Gligorijeviću u Jagodini, koji je poginuo u Kolubarskoj bici, odata je pošta svim borcima koji su poginuli u Prvom svetskom ratu. Ujedno je ukazano poštovanje i svim ženama koje su tada ostale bez muževa a potomci Gligorijevića podsetili su na junački gest svoj prabake Aleksije.
Porodica Jovanović iz sela Široka planina kod Trgovišta, jedna je od familija koje živa na samom jugu Srbije, među svega 70 komšija! Njihovo selo nalazi se dva kilometra od granice sa Severnom Makedonijom.
Kada su počela prva istraživanja arheologa na brdu Orlovina iznad Malog Zvornika i meštanima i naučnicima bilo je značajno da saznaju koliko su stare misteriozne zidine nad gradom...
Velibor Madzgalj iz bijelopoljskog sela Sokolac, brat Jovana i Milenke, koje je pre 27 dana ubio Alija Balijagić (65), izjavio je nakon njegovog privođenja da krvnik mora da kaže sve što zna o zločinu!
Legendarni srpski fudbaler Mateja Kežman ispričao je u podkastu "(Ne)uspeh prvaka" kako je pre 21 godinu bio meta otmice u Holandiji dok je igrao za PSV iz Ajndhovena!
Odlično smo odigrali protiv Danske i smatram da smo najopasniji kada smo sa dva špica na terenu, istakao je Milovan Rajevac (70) u razogovoru za Informer i tom prilikom najavio baraž za Ligu nacija.
Košarkaši Partizana nalaze se u nesvakidašnjoj situaciji pred prvi ovosezonski duel protiv Crvene zvezde (20.00, Sport klub 1). Naime, gotovo pa neverovatan podatak, jeste da će crno-beli večeras nastupiti sa 12 debitanata u večitim derbijima.
Sjedinjene Države su fašistička država, izjavio je Taker Karlson u razgovoru sa bivšim kolumnistom Gardijana Glenom Grinvaldom na svom Jutjub kanalu, podsećajući na Bajdenovu dozvolu Kijevu da udari duboko u Rusiju američkim oružjem dugog dometa.
Portparol ministarstva spoljinih poslova Rusije Marija Zaharova, snimljena je kako dobija instrukcije o komentarisanju ruskog napada interkontinentalnim balističkim raketama na grad Dnjepar.
Odlazeći američki predsednik Džo Bajden odlučio je da otpiše oko 4,7 milijardi dolara kredita ukrajinskoj vladi finansiranih iz džepova američkih poreskih obveznika. Ovaj potez deo je šire strategije za jačanje Kijeva pre nego što novoizabrani predsednik Donald Tramp preuzme dužnost sledeće godine.
Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je danas naloge za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua, bivšeg ministra odbrane Izraela Joava Galanta i lidera Hamasa Muhameda Dijaba al Masrija zbog optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom sukoba u Gazi, javlja AP.
Glumica i manekenka Bo Derek nedavno je proslavila svoj 68. rođendan, a svojevremeno je važila za seks simbol. Sedamdesetih godina našla se u centru pažnje zbog kontroverzne veze sa rediteljem, koji je bio stariji od nje 30 godina.
Pevač Vukašin Brajić potvrdio je za Informer da su on i svi članovi njegovog benda dobro i da niko nije povrđen u saobraćajnoj nesreći koju su sinoć doživeli prilikom povratka sa svirke.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.