• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

12.07.2024

11:41

Ako danas spremite petrovaču cele godine biće sreće u kući! Starinski recept će vas oduševiti

Shutterstock

Recepti

Ako danas spremite petrovaču cele godine biće sreće u kući! Starinski recept će vas oduševiti

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici 12. jula obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj praznik u narodu je poznat pod imenom Petrovdan i za njega se vezuje veliki broj običaja i verovanja, a na današnji praznik tradicionalno se sprema petrovdanski kolač.

Jedan od običaja vezan za današnji praznik je i da se deca darivaju jabukama, a za sreću i blagostanje u domu žene prave kolač sa jabukama - petrovaču.

Mi vam donosimo starinski izvorni recept za pripremu petrovdanskog kolača, a ukoliko želite da napravite moderniju verziju ove poslastice potrebno je samo da dodate preliv od pavlake za kuvanje i šećera na kraju. 

Sastojci:

Za testo

250 g brašna

150 g šećera

125 g maslaca

2 jaja

kašičica praška za pecivo

Prstohvat soli

kašičica vanilin šećera

Fil:

5-6 jabuka (srednje veličine)

100 g šećera

kašičica cimeta

Sok od jednog limuna

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

U velikoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. U drugoj posudi, penasto umutite maslac i šećer, pa dodajte jaja i vanilin šećer. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu od maslaca, muteći dok ne dobijete homogeno testo.

Testo oblikujte u kuglu, umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru da odmara 30 minuta.

Jabuke ogulite, očistite i iseckajte na tanke kriške.

U velikoj posudi, pomešajte jabuke sa šećerom, cimetom i sokom od limuna. Ostavite da odstoje 10-15 minuta kako bi jabuke pustile sok.

Testo nakon pola sata izvadite iz frižidera i razvijte, a zatim prebacite u podmazan pleh za pečenje formirajući ivice.

Rasporedite jabuke ravnomerno preko testa, bez soka koji su pustile.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni (na oko 180 °C) oko pola sata dok testo ne postane zlatno i jabuke ne omekšaju.

Ukoliko želite da ovaj starinski kolač dodatno zasladite spremite preliv za koji će vam trebati 200 ml pavlake za kuvanje i dve kašike šećera.

U maloj šerpi, zagrejte pavlaku sa šećerom dok se šećer potpuno ne rastopi.

Izvadite kolač iz rerne i prelijte ga toplom pavlakom.

Vratite kolač u rernu i pecite još 10 minuta.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set