• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

13.09.2024

09:00

Svi kuvamo jaja pogrešno? Evo kada je idealno staviti ih u vodu

Shuterstock

Recepti

Svi kuvamo jaja pogrešno? Evo kada je idealno staviti ih u vodu

Podeli vest

Jedna od najpoznatijih svetskih kuvarica, Meri Frensis Kenedi Fišer, otkriva zašto većina nas pogrešno kuva jaja i nudi jednostavnu metodu za savršeno skuvano jaje.

Ako ste se do sada pitali kada treba da stavite jaja u ključalu vodu, napokon imate pravi ispravan odgovor koji dolazi od pokojne profesionalne kuvarice Meri Frensis Kenedi Fišer.

Cilj je da se svi delovi jajeta kuvaju ravnomerno i istovremeno, tvrdi jedna od najpoznatijih svetskih kuvarica, čije su metode bile popularne još sredinom prošlog veka.

Meri Frensis Kenedi Fišer bila je cenjena kuvarica, preminula 1992. godine, ali njeni  saveti i dalje su aktuelni. Nedavno je jedna izdavačka kuća ponovo objavila njenu kuvaricu "How to Cook a Wolf", koja je originalno predstavljena davne 1942. godine.

Foto: Shuterstock

 

 

U njoj Mari između ostalog, govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto ih smatra pogrešnim. Ona ističe da je izraz "kuvati jaja" zapravo netačan i da se tajna uspešne pripreme krije u činjenici da se jaja zapravo ne kuvaju.

Jaja se moraju istovremeno kuvati

Objašnjava da, kada ubacite jaje u ključalu vodu, žumance ostaje sirovo, dok se belance odmah skuva. Cilj je da se svi delovi jajeta kuvaju ravnomerno i istovremeno.

Zbog toga nudi dve opcije za koje smatra da daju dobre rezultate. Naime, kako biste sprečili pucanje ljuske, predlaže da jaje najpre prelijete hladnom vodom, a zatim ga stavite u ključalu vodu. Ostavite ga na laganoj vatri onoliko koliko želite. 

Isticala je da će se na taj način jaje skuvati jednako brzo kao kada voda ključa, ali će biti bolje skuvano.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set