• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.09.2024

14:00

Palačinke po starinskom receptu! Naše bake su ih baš ovako pravile

Shutterstock

Recepti

Palačinke po starinskom receptu! Naše bake su ih baš ovako pravile

Podeli vest

Flambirane palačinke, omiljena poslastica iz bivše Jugoslavije, zahtevaju malo truda, ali donose izuzetno sočan ukus zahvaljujući bogatom sosu od pomorandže.

Flambirane palačinke su poslastica koja zahteva malo truda i strpljenja, ali rezultat je izuzetno sočan zahvaljujući bogatom sosu.

Ovaj recept, iako potiče iz Pariza, postao je omiljen širom bivše Jugoslavije. Priča o njegovom nastanku povezana je s romantičnom, platonskom vezom jednog mladog kuvara i dame po imenu Suzet, čime je kreiran kulinarski klasik - Krep Suzet, koji je daleko nadmašio granice Francuske.

Sastojci:

Za testo:

270 g brašna
2 jajeta
100 ml vode
100 ml jogurta
150 ml mleka
rendana kora 1 limuna
1 kesica vanilin šećera
1/2 kašičice soli

Foto: Shutterstock

 

Za sos:

sok od 4 pomorandže
60 g putera
8 kašika šećera
4 kašike likera od pomorandže
2 kašike konjaka
sok od 1/2 limuna

Priprema:

Za početak, pomešajte sve sastojke za testo i ostavite ga da odstoji 20 minuta. Na malo putera, pecite tanke palačinke s obe strane dok ne dobiju zlatnu boju.

U većoj šerpi na laganoj vatri otopite šećer, pazeći da ne zagori. Kada dobije zlatnu boju, dodajte puter. Kad se puter otopi, ulijte sok od pomorandže i limuna, kao i polovinu likera, i pustite da sos proključa.

Palačinke umočite u pripremljeni sos, preklopite ih dvaput u trougao, i poređajte u tiganj. Kada su sve palačinke spremne, prelijte ih ostatkom likera i dodajte malo konjaka. Flambirajte, držeći palačinke na vatri dok alkohol ne ispari, što će trajati oko minut. Servirajte dok su još tople i uživajte u bogatom ukusu!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Srbija