• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

26.11.2024

18:20

Ovo je najbolji sendvič na svetu! Pravi gurmani se guše u njemu, evo kako da ga pripremite sami (VIDEO)

Printscreen You Tube/ Just Cook With Michael Santos

Recepti

Ovo je najbolji sendvič na svetu! Pravi gurmani se guše u njemu, evo kako da ga pripremite sami (VIDEO)

Podeli vest

"Francesinha", kako je nazivaju Portugalci, odnosno "najbolji sendvič na svetu", potiče iz Porta. Iako spolja izgleda jednostavno, unutra se krije prava kulinarska bomba, tostirani hleb, junetina ili svinjetina, kobasice, šunka i sir, sve preliveno sosom od paradajza i piva.

Često se služi uz krompiriće i prženo jaje na vrhu, a postoje i različite varijante sa pečurkama, piletinom ili povrćem.

Iako nosi naziv sendvič, Francesinha nije obrok koji možete pojesti u hodu. To je zasitan obrok koji vas dugo drži sitim. Smatra se da je inspiraciju za ovaj specijalitet pružio francuski sendvič croque-monsieur, koji su često jeli portugalski imigranti.

Sastojci:

  • 2 kriške hleba
  • 1 tanki juneći odrezak
  • 1 sveža kobasica
  • 1 sušena svinjska kobasica
  • 2 kriške šunke
  • 5 kriški sira
  • 1 jaje

Sos:

  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 kašičica svinjske masti
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 lovorov list
  • 1 manja konzerva pelata
  • 400 ml goveđeg temeljca
  • 1 dl slatkog vina
  • 500 ml svetlog piva
  • 1 ljuta papričica
  • 2 kašike Vorčester sosa
  • so, biber

Foto: Printscreen You Tube/ Just Cook With Michael Santos

 

Priprema:

Zagrejte svinjsku mast, maslinovo ulje, seckani beli luk i lovorov list. Nakon dva minuta dodajte seckani crni luk i pržite oko 8 minuta. Dodajte konzerviran paradajz i goveđi temeljac. Kada provri, pustite da krčka oko 10 minuta. Dodajte preostale sastojke u sos pa kuvajte još 10 minuta. Izvadite lovorov list pa izmiksajte štapnim mikserom u glatku smesu i ostavite da se krčka 30 minuta. Ako je potrebno, dodajte malo brašna razmućenog u vodi pa posolite i pobiberite.

U međuvremenu ispržite kobasice, a na masnoći koju puste ispržite odrezak. Na kraju lagano popržite kriške šunke.

Ispecite kriške hleba. Na tanjir stavite jednu krišku hleba, zatim krišku sira, šunku, odrezak, kobasice, pa drugu krišku hleba.

Ispržite jaje, stavite ga na vrh sendviča i prekrijte ga kriškama sira, tako da se žumance i dalje vidi. Vrući sos kašikom stavljajte na vrh sendviča da se sir rastopi.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set