• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

30.11.2024

16:00

5 poslastica koje su u Jugoslaviji svi obožavali! Preukusni slatkiši koji nas vraćaju u detinjstvo

Shutterstock

Recepti

5 poslastica koje su u Jugoslaviji svi obožavali! Preukusni slatkiši koji nas vraćaju u detinjstvo

Podeli vest

Poslastice iz Jugoslavije vraćaju u detinjstvo. Sa razlogom su i danas popularne, a ovo su recepti za njihovu pripremu.

Poslastice koje su se redovno pravile u Jugoslaviji vraćaju u detinjstvo. Svaka domaćica znala je da ih spremi, a deca su se otimala oko njih. S razlogom su i danas popularne, a mi vam donosimo starinske recepte za njihovu pripremu.

Koh

Sastojci:

Foto: Shutterstock

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg. U belanca dodati 10 kašika šećera, pa mutiti još malo. Zatim dodati žumanca i griz polako mešajući mikserom na najmanjoj brzini. Pleh podmazati i posuti grizom pa sipati masu i peći na 200 stepeni 20 minuta. Koh je pečen kada porumeni i počne da se odvaja ivica od pleha.

Dok se koh peče, skuvati mleko sa 3 kašike šećera i vanilinim šećerom. Ako želite da koh bude sočniji, koristite litar i po mleka i dodajte još 3 kašike šećera.

Pečen koh kutlačom prelivajte toplim mlekom (nikako ne sipajte sve odjednom). Poslužite kada se ohladi i kada upije svo mleko.

Sutlijaš

Sastojci:

  • 100 grama pirinča,
  • 750 ml mleka,
  • 4-5 kašike šećera,
  • Prstohvat soli

Foto: Shutterstock

 

Priprema: 

Kuvati pirinač u vodi oko tri minuta, a zatim ga ocediti. U mleko sipati so i staviti na vatru da provri. Dodati pirinač i kuvati na slaboj vatri dok prinač ne upije mleko, ne mešati. U kuvani pirinač dodati šećer i oprezno promešati kako bi zrna ostala cela.

Šnenokle

Sastojci:

  • 4 jaja (odvojiti žumanca i belanca),
  • 100 g šećera,
  • oko 2 l mleka,
  • 1,5 kašika brašna (ili gustina),
  • 1 kašičica ekstrata vanile,
  • 2 kesice vanilin šećera

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Mikserom umutiti belanca u čvrstu smesu. U dublju šerpu sipati mleko i dodati ekstrat vanile i ostaviti da provri. Kada mleko provri smanjiti temperaturu, a zatim kašikom vaditi umućena belanca i pažljivo i spuštati u vrelo mleko. Šnenokle kuvati po 1,5 minut sa svake strane, pa ih izvaditi iz mleka i poređati u činiju.

Medeno srce sa džemom

Sastojci: 

  • 2 čaše šećera,
  • 2 čaše vode,
  • 2 čaše brašna,
  • 1 kesica sode bikarbone,
  • pola kesice cimeta,
  • pola čaše ulja,
  • 6 kašika džema, orasi ili čokolada.

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Varjačom umutiti sve sastojke (šećer, vodu, brašno, cimet, sodu bikarbonu, ulje i džem). Najlakše vam je da sastojke merite čašom od jogurta. Merica je ista za sve. Pre nego što dobijenu smesu stavite u pleh, prvo ga malo pouljite. Zagrejte rernu i ubacite pleh. Pecite oko pola sata na 220 stepeni. Pred kraj pečenja, izvadite pleh i kolač pospite orasima ili čokoladom, ili premažite džemom. Po ukusu (a može i bez preliva). Kolač vratite u rernu, koju ste prethodno isključili. Ostavite ga unutra jedno 5 minuta dok se smesa na sjedini sa prelivom, tj. dok se ne napravi pokorica.

Štrudla sa džemom

Sastojci:

  • 4 jaja,
  • 4 kašike šećera,
  • 4 kašike brašna,
  • prašak za pecivo,
  • džem

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Umutiti četiri belanceta, potom smesi dodati 4 ravne kašike šećera. Mutiti mikserom na najslabijoj jačini. Dodati 4 žumanceta (koja ste prethodno odvojili), i na kraju 4 kašike brašna i prašak za pecivo.

U pleh staviti papir za pečenje, sipati umućenu smesu i staviti da se peče u rerni na 200 stepeni. Otprilike 20 minuta, dok kora ne porumeni.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Nebojša Bakarec o podkastu na tajkunskoj televiziji: DLZ - drogirani, loši i zli!
Live TV

Nebojša Bakarec o podkastu na tajkunskoj televiziji: DLZ - drogirani, loši i zli!

Gost Info dana na Informer televiziji bio je narodni poslanik Nebojša Bakarec koji je, između ostalog, prokomentarisao podkast "DLZ", koji je nazvao sredstvom za širenje ekstremizma i mržnje. Takođe, istakao je fantastične rezultate koje je Srbija postigla tokom 2024. godine, naglašavajući ulogu predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Srpske napredne stranke u ostvarivanju tih uspeha.

03.01.2025

19:09

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Milica Žabić za Informer: Verovala sam da mogu do zlata na OI! Još niko me nije oboio s nogu
Ostali sportovi

Milica Žabić za Informer: Verovala sam da mogu do zlata na OI! Još niko me nije oboio s nogu

Harizmatična srpska džudistkinja Milica Žabić (30) u prazničnom intervjuu za Informer poručila je da je verovala da može do zlata na Olimpijskim igrama u Parizu! Ova devojka, koja je svojim nastupom i autentičnim izjavama oduševila čitavu naciju, za Informer je govorila o svojoj karijeri, planovima, ciljevima, ali i o tome čime bi se bavila da nije izabrala pomenuti borilački sport.

08.01.2025

08:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set