Domaći panetone! Najlepši praznični kolač koji ceo svet obožava - miris i ukus koji unosi magiju u dom (VIDEO/FOTO)
Podeli vest
Iako mnogi misle da je pečenje ovog kolača izazovno, uz pravi recept, panetone možete pripremiti i u svom domu, bez obzira na to koliko ste iskusni u kuhinji. Svojim sočnim, mekanim testom, koje je obogaćeno suvim grožđem, kandiranom pomorandžinom korom i luksuznim maslacem, panetone je savršen za svaku prazničnu trpezu.
Panetone je tradicionalni božićni kolač poreklom iz Milana, koji je tokom vremena postao pravi simbol Božića u Italiji. Ovaj specijalitet se pravi od dizanog testa, koje se priprema sa osnovnim sastojcima kao što su voda, brašno, žumanca i maslac, a zatim se obogaćuje suvim grožđem i kandiranom pomorandžinom korom.
Najukusniji kolač od jabuka koji ćete ikada probati.
15.10.2024
08:00
Kada se ispeče i izvadi iz kalupa, panetone dobija prepoznatljiv kupolasti oblik. Iako je ovaj kolač poznat po svojoj složenosti, uz pravi recept, čak i oni koji se nisu mnogo upuštali u pečenje mogu uspešno da ga naprave i uživaju u njegovom bogatom ukusu.
Obavezno probajte ove sicilijanske kanole, Italijani ovaj recept čuvaju od turista, toliko su fenomenalne.
05.09.2024
21:00
Foto: Shuterstock
Sastojci:
150 ml toplog mleka
2 kašičice suvog kvasca
100 g šećera
3 umućena jajeta
175 g otopljenog maslaca
3 kašike vina (marsala ili proseko)
1 kašičica ekstrakta vanile
500 g brašna (i još malo za radnu površinu)
½ kašičice soli
150 g suvog grožđa
4 kašike soka od pomorandže ili brendija
75 g kandirane korice pomorandže
ulje za podmašćivanje kalupa
Za još bolji izgled:
1 umućeno jaje
2 kašike mlevenih badema
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Mleko i kvasac pomešajte u maloj posudi. Odvojeno umutite šećer i jaja dok ne dobijete kremastu smesu.
U većoj posudi umešajte rastopljen maslac, vino i ekstrakt vanile. Dodajte i brašno i so.
Mleko s kvascem stavite takođe u posudu za mešanje, dodajte smesu od jaja i šećera, pa mutite mikserom s nastavcima za dizano testo 10 minuta na najmanjoj brzini.
Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite smesu da se diže na toplom mestu sve dok se ne udvostruči, oko dva sata. U međuvremenu natopite grožđice u soku od pomorandže ili brendiju.
Kalup za panetone dubine 18 cm podmažite uljem. Na dno stavite papir za pečenje i dvostrukim slojem papira za pečenje obložite stranice kalupa do 10 cm visine.
Foto: Shuterstock
Testo izručite na pobrašnjenu radnu površinu, umešajte grožđe i pomorandžinu koricu, pa lagano mesite tri do četiri minuta. Testo će biti meko i lepljivo, pa namastite ruke kako biste mogli da ga mesite.
Testo potom oblikujte u loptu i stavite u pripremljen kalup. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže 45 minuta do sat vremena ili dok se opet ne udvostruči.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Premažite gornju stranu panetonea umućenim jajetom i pospite bademima. Pecite oko 55 minuta ili dok testo ne naraste dovoljno i ne dobije lepu zlatnu boju.
Izvadite kolač iz kalupa i ostavite da se ohladi. Pre služenja pospite šećerom u prahu.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević reagovao je na deo emisije Dan uživo na tajkunskoj N1 u kom su, verovali ili ne, voditeljka i njen sagovornik potvrdili najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će naredna 2026. godina biti najbolja za našu zemlju.
Nekadašnji dugogodišnji član Glavnog odbora i opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Lučanima Slobodan Jolović napao je, preko opozicionih medija, vlast čiji je deo i sam donedavno bio.
Povodom 9 meseci od kako su studenti koji žele da uče i koji se suprotstavljaju blokaderskom ludilu i teroru okupljeni u Pionirskom parku ili takozvanom Ćacilendu građanima koji ih podržavaju obratio se student Vladimir Balać.
Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM, nakon što su preuzeli dužnost od albanskih gradonačelnika, u zgradama opština zatekli su katastrofalno stanje.
Blokader Petar Đurić, nakon što smo otkrili da se bahati na odmoru u lukusuznom hotelu Dubaiju i uživa u bazenu dok poziva narod da ustane protiv vlasti, nastavio je da širi opasnu mržnju prema novinarima koji su već dugo na meti blokadera.
Na naslovnoj strani "Hrvatskog tjednika" pojavila se skandalozna karikatura koja, čini se, prikazuje patrijarha SPC Porfirija sa krvavim nožem među zubima, uz poziv na veliki skup otpora "jugosrpskim fašistima".
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Praznična atmosfera uveliko je počela, a zajedno sa njom povećao se i intenzitet saobraćaja, što je dovelo do gužvi na glavnim putevima, ali i u urbanim sredinama.
Srbija je tokom 2024. godine izvezla ukupno 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara,od čega samo rakije - 2.981 tona, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
Više јavno tužilaštvo u Pančevu јe danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih državljana Kine L.X.G. (41), C.J.L. (38), oboјe bez priјavljenog boravišta u Republici Srbiјi, i W.T. (43), sa boravištem u Dolovu, zbog postoјanja osnova sumnje da su kao saizvršioci izvršili krivično delo otmica, a osumnjičeni W.T. i dva krivična dela silovanje.
Kuća u Čačku, u kojoj se rano jutros dogodio stravičan zločin, kada je, kako se sumnja, sin zaklao oca i majku, a potom presudio i sebi nožem, kao da je ukleta, pričaju komšije.
Josip Oršuš (40), koga je policija tražila nakon ubistva i ranjavanja u naselju Sitnice na severu Hrvatske, uhapšen je u Sloveniji, saopštila je lokalna policija.
Ruski predsednik Vladimir Putin i specijalni američki izaslanik Stiv Vitkof odlično se razumeju i imali su istinski prijateljski razgovor početkom meseca u Moskvi, izjavio je sinoć pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
Pevač Slobodan Cobe Batjarević ispričao je detalje incidenta koji se dogodio njegovoj koleginici Katarini Živković, kada je obezbeđenje jurilo po kazinu.
Pevačica Ivana Selakov prisetila se studentskih dana sa pevačem Sašom Kovačevićem, te otkrila kako je među njima vladala velika ljubav i da su zajedno započeli karijeru.
Porodica i prijatelji pevača Džeja Ramadanovskog danas su posetili njegov grob, a od kolega sa estrade došli su samo pevačica Mina Kostić, Zoran Jagodić Rule i Acko Nezirović,
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar