Domaći panetone: Najlepši praznični kolač koji ceo svet obožava - miris i ukus koji unosi magiju u dom (VIDEO)
Podeli vest
Svojim sočnim, mekanim testom, koje je obogaćeno suvim grožđem i luksuznim maslacem, panetone je savršen za svaku prazničnu trpezu.
Panetone je tradicionalni božićni kolač poreklom iz Milana, koji je tokom vremena postao pravi simbol Božića u Italiji. Ovaj specijalitet se pravi od dizanog testa, koje se priprema sa osnovnim sastojcima kao što su voda, brašno, žumanca i maslac, a zatim se obogaćuje suvim grožđem i kandiranom pomorandžinom korom.
Gurabije su omiljena tradicionalna poslastica, pripremljena od jednostavnih sastojaka poput brašna, masti, maslaca ili margarina, šećera i jaja, a mi vam donosimo najbolji recept, star čak 50 godina.
Raspukanci su mekani iznutra, blago hrskavi spolja i prepoznatljivi po belim pukotinama koje ih čine posebno dekorativnim.
16.12.2025
06:00
Kada se ispeče i izvadi iz kalupa, panetone dobija prepoznatljiv kupolasti oblik. Iako je ovaj kolač poznat po svojoj složenosti, uz pravi recept, čak i oni koji se nisu mnogo upuštali u pečenje mogu uspešno da ga naprave i uživaju u njegovom bogatom ukusu.
Posni Ferero kolač donosi raskošan čokoladni užitak bez mlečnih proizvoda, idealan za sve koji poste ili izbegavaju mlečne namirnice.
10.12.2025
16:30
Sastojci:
150 ml toplog mleka
2 kašičice suvog kvasca
100 g šećera
3 umućena jajeta
175 g otopljenog maslaca
3 kašike vina (marsala ili proseko)
1 kašičica ekstrakta vanile
500 g brašna (i još malo za radnu površinu)
1/2 kašičice soli
150 g suvog grožđa
4 kašike soka od pomorandže ili brendija
75 g kandirane korice pomorandže
ulje za podmašćivanje kalupa
Za još bolji izgled:
1 umućeno jaje
2 kašike mlevenih badema
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Mleko i kvasac pomešajte u maloj posudi. Odvojeno umutite šećer i jaja dok ne dobijete kremastu smesu.
U većoj posudi umešajte rastopljen maslac, vino i ekstrakt vanile. Dodajte i brašno i so.
Mleko s kvascem stavite takođe u posudu za mešanje, dodajte smesu od jaja i šećera, pa mutite mikserom s nastavcima za dizano testo 10 minuta na najmanjoj brzini.
Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite smesu da se diže na toplom mestu sve dok se ne udvostruči, oko dva sata. U međuvremenu natopite grožđice u soku od pomorandže ili brendiju.
Kalup za panetone dubine 18 cm podmažite uljem. Na dno stavite papir za pečenje i dvostrukim slojem papira za pečenje obložite stranice kalupa do 10 cm visine.
Foto: Shuterstock
Testo izručite na pobrašnjenu radnu površinu, umešajte grožđe i pomorandžinu koricu, pa lagano mesite tri do četiri minuta. Testo će biti meko i lepljivo, pa namastite ruke kako biste mogli da ga mesite.
Testo potom oblikujte u loptu i stavite u pripremljen kalup. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže 45 minuta do sat vremena ili dok se opet ne udvostruči.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Premažite gornju stranu panetonea umućenim jajetom i pospite bademima. Pecite oko 55 minuta ili dok testo ne naraste dovoljno i ne dobije lepu zlatnu boju.
Izvadite kolač iz kalupa i ostavite da se ohladi. Pre služenja pospite šećerom u prahu.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Gurabije su omiljena tradicionalna poslastica, pripremljena od jednostavnih sastojaka poput brašna, masti, maslaca ili margarina, šećera i jaja, a mi vam donosimo najbolji recept, star čak 50 godina.
Najnoviji Zakon o ovlašćenjima za nacionalnu odbranu, koji su usvojila oba doma američkog Kongresa i potpisao predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp, u fokusu imaju i Zapadni Balkan i Srbiju.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je sinoć, komentarišući uvođenje sankcija zapadnih zemalja protiv Rusije, da "za svaku akciju postoji reakcija".
Tonino Picula, hrvatski političar i poslanik u EU, tvrdi da vlast u Srbiji biraju njeni građani, dok istovremeno, uvijeno, priznaje da su mu namere da tom vlašću upravlja - jer mu smeta nezavisna politika Aleksandra Vučića.
Ljiljana Smajlović, ugledna novinarka, i njen kolega Nikola Tomić komentarisali su političku situaciju u Srbiji, naglašavajući koliki je gubitak za našu zemlju odustajanje SAD od gradnje hotela na temeljima oštećenog Generalštaba.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće danas predsednika Slovačke Petera Pelegrinija, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike
Tokom novogodišnjih praznika potrošnja električne energije tradicionalno raste, što se često odrazi i na januarske račune, a mnogi ne znaju cake za dodatnu uštedu!
Srđan Jezdimir, poznat i kao "srpski Eskobar" i vođa Balkanskog kartela našao se ponovo u centru skandala u Ekvadoru u kome je osuđen na 10 godina robije zbog pranja novca stečenog švercom kokaina.
U teškom požaru koji je u petak rano ujutru, oko 4.20 časova, izbio u porodičnoj kući u Gornjem Komarevu na području Siska, 57-godišnji muškarac zadobio je povrede opasne po život, saopštila je Policijska uprava sisačko-moslavačka.
Ona se sumnjiči da je u porodičnoj kući, uz nasilje i pretnje ugrozila telesni integritet, spokojstvo i duševno stanje članova svoje porodice - svoje majke i sestre.
Zagrebačka policija je u okviru akcije "Mir i dobro" privela 29-godišnjeg muškarca koji je preko društvenih mreža ilegalno prodavao pirotehnička sredstva.
Predsednik Rusije Vladimir Putin spreman je za dijalog sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
U pograničnim opštinama Sumskog regiona u Ukrajini započela je evakuacija civila nakon izveštaja da su ruske trupe odvele stanovnike iz jednog od pograničnih sela u Rusiju.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je sinoć, komentarišući uvođenje sankcija zapadnih zemalja protiv Rusije, da "za svaku akciju postoji reakcija".
Uspon veštačke inteligencije i robotike mogao bi da izazove snažnu populističku reakciju protiv tehnologija koje su potkopale delove zapadne ekonomije i ostavile milione ljudi bez posla.
Pevačica Tanja Savić pokazala je kako ukrašava jelku i svoj dom, a od partnera Muhameda Mukija Bešića dobila je i slatkiš na kojem je pisalo "Volim te".
Bivša rijaliti učesnica i bivša žena Ivana Marinkovića, Jelena Ilić otkrila je od čega živi nakon rijalitija kao i šta misli o trenutnom Ivanovom učešću u "Eliti".
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar