• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer

17.03.2025

06:05

Recept za najbolju pitu sa lukom! Omiljeno jelo posne trpeze koje bake spremaju decenijama

Shuterstock

Recepti

Recept za najbolju pitu sa lukom! Omiljeno jelo posne trpeze koje bake spremaju decenijama

Podeli vest

Posna pita sa lukom je vrlo aromatična i lako se pravi.

Sastojci:

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Kako biste napravili ovu pitu, prvo zamesite testo za pitu. U činiju sipajte toplu vodu, dodajte so, šećer i izmrvite kvasac. Mešajte sve dok se šećer i kvasac ne rastvore. U ovu smesu sipajte ulje, dodajte skrob i oko trećinu brašna. Sve izmešajte i postepeno dodajte ostatak brašna.

Mesite testo dok ne postane glatko oko 5 minuta. Posudu sa testom prekrijte prozirnom folijom i stavite na toplo mesto da se digne. Dok se testo diže, pripremite fil. Isecite sav luk na četvrtine prstena. Na ulju propržite seckani luk do zlatno-smeđe boje. Ohlađeni prženi luk posolite i pobiberite po ukusu. Sve dobro izmešajte. Kada se testo diglo, podelite ga na 6 delova: 5 približno jednakih, a 6. deo neka bude malo veći od ostalih.

Prvo razvaljajte najveći komad testa. Pokrijte dno i stranice pleha za pečenje razvaljanim testom. Veličina pleha je 30x22 cm. Na testo stavite petinu pripremljenog fila od luka. Zatim preostale komade testa razvucite u pravougaonik i na svaki stavite deo fila od luka.

Ovako ređajte celu pitu od luka. Stisnite ivice testa na vrhu. Podmažite vrh pite sa malo ulja i pospite susamom. Stavite pitu u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 45 minuta. Nakon toga izvadite iz pleha i ostavite da se ohladi na drvenoj dasci ili rešetki. Uživajte! 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set