• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: CNN/Nedeljnik/informer.rs

04.01.2020

18:36

MATEMATIKA ZA PRVAKE! Kada zapravo počinje decenija i kada se završava?

Zanimljivosti

MATEMATIKA ZA PRVAKE! Kada zapravo počinje decenija i kada se završava?

Podeli vest

S dolaskom 2020. godine svi su rezimirali proteklu deceniju i predviđali kakva će biti naredna. Ipak, možda smo požurili, sudeći po određenom shvatanju vremena

Ovo pitanje - kada se decenija završava, a kada počinje druga - postavlja se skoro uvek kada kalendar od godine koja se završava na 9 prelazi u godinu koja se završava sa nulom. Tako je bilo 1989. Onda 1999. A onda i 2009. Da li je 1. januar 2020. početak nove decenije? Ili ona, u stvari, počinje godinu dana kasnije, 1. januara 2021?

Kada nova decenija počinje zavisi od toga koga pitate, piše CNN.

HOLIVUDSKE ZVEZDE PRAVOSLAVNE VERE! Ovo su poznate ličnosti koje slave naš Božić

Američka mornarička opservatorija, agencija koja vodi računa o vremenu u SAD, pozabavila se ovim pitanjem 1999. godine kada su ljudi polemisali o tome kada počinje novi milenijm. Prema astronomskom sistemu kroz koji računa vreme, opservatorija je saopštila da će novi milenijum početi 1. januara 2001. godine.

Foto: pexels.com

Tim sistemom vreme se računa u Gregorijanskom kalendaru, koji takođe počinje prvom godinom pre nove ere. U kalendaru svakako ne postoji nulta godina. Ipak, kolektivna svest je nešto drugo. Kada razmišljamo o devedesetima, tu podrazumevamo period od 1990. do 1999. godine. Nema ni smisla računati 1990. kao deo ere osamdesetih, prenosi Nedeljnik.

AKO STE ROĐENI U JANUARU jedne stvari morate dobro da se ČUVATE!

Takođe, postoji psihološki aspekat ovog fenomena nazvan "round number bias", koji označava potrebu da godine sa okruglim brojem smatramo početkom novog razdoblja.

Foto: pexels.com

Konstantin Bikos, urednik portala TimeandDate.com, zato kaže da su oba viđenja ispravna.

OŽENIO SE REPER KOJI JE SEBI ODSEKAO PE**S! Se*s je za smrtnike, JA SAM BOG!

Drugi ističu da je sistem na kojem je naš kalendar zasnovan sam po sebi neprecizan i nekonzistentan, te da je čitava diskusija o ovom pitanju u startu utemeljena na pogrešnim pretpostavkama; u Julijanskom kalendaru, pretku današnjeg kalendarskog sistema, za prvu godinu uzima se religijski događaj - rođenje Isusa - kojem ne samo da nedostaje astronomska relevantnost, već je zasnovan na religijskoj doktrini i stoga je, u najboljem slučaju, ništa više od grube procene.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Logika

pre 4 godine

Tesko, zaista tesko je danas, posle toliko vremena diskutovati sta kada pocinje i ubedjen sam da ta diskusija skoro nece biti okoncana. Pitanja tipa, zasto kalendarska godina ne pocinje sa pocetkom godisnjeg doba, do ovoga , ovde postavljenog, kada pocinje vek, ostace tema, nadmudrivanje. Prvo pitanje, necu ni pokusavati da nacnem, jer nemam bas ideju, za razliku od tamo nekih pametnjakovica, a sto se tice druge teme, sigurno je jedno: Nista ne moze poceti od "nule", cim pocne, krenula je prva, jedinica. Nula je, dok ne krene, bilo sta. Kada se covek rodi, krece PRVA godina njegovog zivota, tako je sa svim ostalim stvarima. Prva decenija se navrsava sa navrsenih 10 godina, pa sa 100, pa sa 1000, milenijum itd. Zivimo u dekadnom sistemu. Mislim da cak ovo i nije tema za mozganje, cak ni osnovcima. Ostalima, ostavljam na zanimaciju.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija