• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs/Informer.rs

12.05.2021

07:17

NEVEROVATNO OTKRIĆE KOJE MENJA ISTORIJU! U italijanskoj pećini PRONAĐENO OVO - naučnici IZNENAĐENI /VIDEO/

Zanimljivosti

NEVEROVATNO OTKRIĆE KOJE MENJA ISTORIJU! U italijanskoj pećini PRONAĐENO OVO - naučnici IZNENAĐENI /VIDEO/

Podeli vest

Pećina Guatari na planini Circeo bogat je izvor informacija o Evropi od otkrića tamošnjih neandertalaca i životinjskih kostiju 1939. godine

Kosti devet neandertalaca pronađene su u prethodno neistraženom delu pećine Guatari, centralna Italija, zajedno sa ostacima mnogih davno nestalih životinjskih stanovnika tog područja. Međutim, ovo otkriće ugrožava pogled na naše najbliže predke kao na glavni grabljivac njihovog ekosistema. Umesto toga, kosti su izgrizale hijene za koje se smatra da su ih odvukle u pećinu.

Pećina Guatari na planini Circeo bogat je izvor informacija o Evropi od otkrića tamošnjih neandertalaca i životinjskih kostiju 1939. godine. Međutim, osam godina kasnije bilo je opravdano misliti da smo naučili sve o ljudskoj okupaciji Evrope. Međutim, 2019. godine naučnici su započeli istraživanje dela pećine koji je bio blokiran klizištem.

Pećina je ispunjena kostima hijena, ali arheolozi su pronašli i ostatke devet neandertalaca, od kojih je osam datirano pre 50.000-68.000 godina, dok je drugi živeo najmanje 90.000 godina pre sada .

Foto: Printscreen You Tube MiC_Italia

Otkriće u Italiji

Do skoro blokirani deo pećine takođe sadrži kosti auroha , nosoroga, izumrlih džinovskih jelena, pećinskih medveda, slonova i divljih konja, zajedno sa jelenom, jednom velikom vrstom koja je živela u blizini

 - Geološka i sedimentološka studija ovog nalazišta učiniće da razumemo klimatske promene koje su se dogodile između 120 i 60 hiljada godina, proučavanjem vrsta životinja i polena, omogućavajući nam da rekonstruišemo istoriju Circea -  rekao je u izjavi profesor Mario Rolfo sa rimskog univerziteta Tor Vergata  .

Smatralo se da hijene mogu zgrabiti samo mlade i bolesne članove ljudske porodice, ali izgleda da to nije slučaj. Iako se čini da je jedan od neandertalaca bio mladić, ostalih osam su bili odrasli, sedam muškaraca i jedna žena. Rolfo  njihovu smrt pripisuje lovu hijena, a ne ostacima koje su životinje nakon njihove smrti iskopale.

Analiza zubnog kamenca neandertalaca ukazuje na to da su i oni sami uglavnom živeli od žitarica, što je zadalo novi udarac modernom poimanju univerzalne paleolitske dijete sa niskim sadržajem ugljenih hidrata.

Italijanski ministar kulture Dario Francesčini nazvao je nalaz "Izvanrednim otkrićem o kojem će pričati ceo svet jer obogaćuje istraživanje o neandertalcima. Rezultat je rada naše Superintendencije zajedno sa univerzitetima i istraživačkim timovima, zaista izuzetna stvar ". 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17