• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.09.2021

13:43

ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU KAD STE ZALJUBLJENI? San neće na oči, a znanje u glavu

Shutterstock

Zanimljivosti

ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU KAD STE ZALJUBLJENI? San neće na oči, a znanje u glavu

Podeli vest

I sa stanovišta nauke, zaljubljenost menja čoveka i fizički i psihički

Kada se zaljubimo, aktivira se 12 delova našeg mozga, a utvrđeno je da mozak prepoznaje zaljubljenost za manje od jedne sekunde, piše "Journal of Sexual Medicine".

1 sekunda je dovoljna da mozak prepozna ljubav

A od te jedne sekunde počinje darmar od nesanice, zaboravnosti, pa čak do toga da nam i hrana ima drugačiji ukus Pogledajte šta se sve još dešava kad se čovek zaljubi.

Zaljubljenost utiče na nivo hormona i najčešće smanjuje krvni pritisak, ali vam od toga neće biti loše.

Verovali ili ne, stanje zaljubljenosti i razmišljanje o nekoj osobi može da vas drži budnim cele noći a da ne osećate umor.

Zaljubljenost utiče na moždane receptore koje aktiviraju analgetici (lekovi protiv bolova), pa ćete tako biti i zaštićeni od bolova.

Foto: Pixabay

Ljubav mnja čoveka

Ništa čudno ako se ne sećate šta ste pre pola sata pričali sa nekim. Mozak u stanju zaljubljenosti oslobađa oksitocin, ljubavni hormon, koji utiče na smanjenje memorije, što otežava koncentraciju i svakodnevne obaveze.

Čak i ako do sada niste bili ljubomorni, kada se istinski zaljubite, ljubomora se pojavljuje sama.

Američko udruženje psihologa otkrilo je da se u fazi zaljubljenosti menja i čulo ukusa. Bez obzira na to šta su jeli, kod zaljubljenih parova hrana uvek malo "vuče" na slatko.

Muškarci se u proseku zaljube brže od žena i obično su prvi koji kažu 'volim te', tvrde naučnici s Univerziteta Lajden, ali žene se brže otkrivaju u koga su zaljubljene - one sa njima pričaju višim tonom nego obično.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija