• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tportal.hr

13.10.2021

07:16

NEVEROVATNO OTKRIĆE U MAROKU! Arheolozi pronašli OVO, a staro je 120.000 godina

Zanimljivosti

NEVEROVATNO OTKRIĆE U MAROKU! Arheolozi pronašli OVO, a staro je 120.000 godina

Podeli vest

Naučnici su objavili da su arheolozi pronašli alate stare 120.000 godina od kostiju za izradu odeće, što je najstariji pronađeni pribor za šivenje

Međunarodni tim otkrio je više od 60 komada alata u Krijumčarskoj pećini.

Oni su "namerno oblikovani za posebne zadatke koji uključuju obradu kože i krzna", napisao je tim u studiji objavljenoj u časopisu iScience.

Otkriće bi moglo da pomogne u odgovorima na pitanja o poreklu modernog ljudskog ponašanja, rekao je El Hajraoui, istraživač s Nacionalnog instituta za arheologiju i kulturnu baštinu (INSAP).

"Šivenje je ponašanje koje traje" od davnina, rekao je za AFP.

 

 

"Alati poput onih koji su otkriveni u pećini korišćeni su 30.000 godina, što dokazuje nastanak kolektivne memorije."

Tim je otkrio i stambene prostore ukopane u zemlju ili izgrađene u pećini, kao i školjke koje su se očigledno koristile kao ukrasi.

"Ovo je bila kulturna evolucija koju još treba proučavati", rekao je El Hajraoui.

Maroko je mesto brojnih značajnih arheoloških nalaza.

U saopštenju se navodi da su to "najstariji otkriveni ukrasi".

Otkriće pomera stotine hiljada godina u istoriji početka proizvodnje kamenih alata u severnoj Africi povezane s ključnim ljudskim pretkom Homo erectusom, rekli su arheolozi novinarima u Rabatu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Net

pre 2 godine

Krapinski pračovjek je izradio najstariji nakit na svjetu od orlovih kandži star 130.000 godina

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija