• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr/informer.rs

18.12.2021

14:04

NAUČNICI OTKRILI "ČUDO EVOLUCIJE"! Stvorenje ima 1.306 NOGU, nema OČI, a evo kako IZGLEDA /VIDEO/FOTO/

Zanimljivosti

NAUČNICI OTKRILI "ČUDO EVOLUCIJE"! Stvorenje ima 1.306 NOGU, nema OČI, a evo kako IZGLEDA /VIDEO/FOTO/

Podeli vest

U rudarskoj regiji Australije naučnici su otkrili nešto što oni zovu "čudo evolucije", odnosno duguljastu slepu stonogu, koja ima 1.306 nogu, što je više od svih životinja koje poznajemo

Stonoga koja je dužine 95 mm dužine i širine 0.95 mm ima kosu glavu, usta u obliku kljuna i velike člankovitie izdance na vrhu glave - verovatno jedinom izvoru osećaja jer joj nedostaju oči, objavili su naučnici.

 - Pre nijedna poznata stonoga zapravo nije imala 1.000 nogu uprkos engleskom nazivu koji znači 'hiljadu stopala' - rekao je entomolog Paul Marek s Virginia Techa, glavni autor istraživanja.

Stvorenje se zove Eumillipes persephone.

 - Po mom mišljenju, ovo je zadivljujuća životinja, čudo evolucije - rekao je koautor studije biolog Bruno Buzato.

 - To predstavlja najekstremniju dužinu do sada pronađenu kod takvih stonoga, koje su bile prve životinje koje su osvojile kopno. A posebno je ova vrsta uspela da se prilagodi životu nekoliko desetina metara duboko u tlu, u suvoj i surovoj okolini gde je vrlo teško pronaći da stonoga preživi na površini - dodao je Buzato.

 - Verujemo da veliki broj nogu pruža prednost u smislu vuče/sile za guranje njihovih tela napred kroz male praznine i pukotine u tlu u kojem žive -  rekao je Buzato.

Rudari su otkrili ovu stonogu tako što su u Australiji tražili druge minerale.

Broj nogu je veoma neuobičajen za ovu vrstu.

 - Kod njih je uobičajeno da jedinke dobiju više nogu tokom presvlačenja tako da starije jedinke imaju više nogu od mladih - rekao je Buzato.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija