• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.01.2022

07:03

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Pronađeni ostaci PRAISTORIJSKOG MORSKOG ZMAJA! Kostur mu je dugačak 10 metara, a lobanja teška TONU!

Fotoilustracija/Reuters

Zanimljivosti

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Pronađeni ostaci PRAISTORIJSKOG MORSKOG ZMAJA! Kostur mu je dugačak 10 metara, a lobanja teška TONU!

Podeli vest

ihtiosaurus, džinovski praistorijski "morski zmaj", otkriven je u engleskoj oblasti Midlands. Ovo se smatra jednim od najvećih otkrića u istoriji britanske paleontologije

 

Ihtiosaurus, star oko 180 miliona godina, s kosturom dugim oko 10 metara i lobanjom teškom jednu tonu najveći je i najkompletniji fosil te vrste ikada pronađen u Velikoj Britaniji.

OTKRIĆE GODINE! U pesku pronađene KOSTI MORSKOG ZMAJA - IMA NEOBIČNE ZUBE, dugačak je 2 METRA, a kad čujete šta mu se desilo sa REPOM...

Ihtiosaurus je otkriven u prirodnom rezervatu vode Rutland nakon što je ostrvo u laguni isušeno radi uređenja u februaru 2021. Uzorak je zatim mukotrpno iskopan u avgustu i septembru pre nego što je izvučen iz gline.

Foto: Reuters

Istraživači se nadaju da će proučiti drevnog gmizavaca kako bi saznali više o tome kako je možda živeo pre stotina miliona godina i pomogli u identifikaciji fosila njegovih rođaka.

Dr Din Lomaks, paleontolog specijalizovan za ihtiosauruse, kaže:

"Britanija je rodno mesto ihtiosaurusa – njihovi fosili su ovde otkopani više od 200 godina, a prva naučna otkrića datiraju još od Meri Ening i njenih otkrića duž jurske obale. Uprkos mnogim fosilima ihtiosaurusa pronađenim u Britaniji, neverovatno je misliti da je primerak iz Rutlanda najveći skelet ikada pronađen u Velikoj Britaniji. To je zaista otkriće bez presedana i jedno od najvećih otkrića u britanskoj paleontološkoj istoriji", rekao je dr Lomaks.

Šta su ihtiosaurusi?

Ihtiosaurusi su grupa morskih gmizavaca koji su bili savremenici dinosaurusa, a pojavili su se pre oko 250 miliona godina tokom trijaskog perioda. Dosežući do 25 metara u dužinu i posedujući mnogo oštrih zuba, smatra se da su bili glavni grabežljivci jurskih okeana.

Uprkos otkriću mnogih vrsta ihtiosaurusa, uključujući i onu nazvanu po ser Dejvidu Atenborou, evoluciona istorija grupe je neizvesna. Iako postoji mnogo kompletnih primeraka, oni se uglavnom nalaze u malim oblastima zapadne Evrope i Severne Amerike, ostavljajući mnoge praznine u fosilnom zapisu. Neki od najranijih primeraka koji su prepoznatljivo slični ihtiosaurusima pronađeni su pre oko 240 miliona godina, a studije sugerišu da su verovatno potekli od životinja koje žive na kopnu i koje su se vratile u more, nešto što će preci kitova i delfina kasnije učiniti.

Foto: Reuters

Ihtiosaurusi su se prilagodili da postanu glavni grabežljivci okeana u narednih 150 miliona godina.

U pronađenim ostacima bilo je očuvanog tkiva i fosilima poslednjih obroka koji je još uvek bio unutra, što sugeriše da su gmizavci jeli velike količine ribe i lignji. Nakon što su izumrli pre oko 90 miliona godina, njihovi fosili bi bili među nekima od najstarijih pronađenih u Velikoj Britaniji, a Meri Ening i njen brat Džozef otkrili su prvi primerak početkom 1800-ih. Poput braće i sestara Aning, koji su otkrili svoja otkrića dok su hodali, Joe Davis je slučajno naišao na ihtiosaurusa iz Rutlanda dok je prelazio isušenu lagunu.

"Video sam nešto što je izgledalo organski kako viri iz blata", kaže on.

"Ranije sam pronašao skelete kitova i delfina dok sam radio na Hebridima, a izgledalo je slično. Zajedno sa mojim kolegom Polom Trevorom, pratili smo ono što je nesumnjivo ličilo na kičmu, a zatim nešto dalje što je mogla biti kost vilice. Nismo mogli baš da verujemo!"

Foto: Reuters

Nalaz je uslovno identifikovan kao Temnodontosaurus trigonodon. To je bila grupa velikih ihtiosaurusa, dužine do 12 metara, sa različitim vrstama koje su se prilagođavale da jedu niz tvrdih i mekih plena. Ako se potvrdi, primerak iz Rutlanda bi bio prva vrsta otkrivena u Velikoj Britaniji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija