• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

06.02.2022

14:34

MUČE VAS ISPUCALE USNE? Sami napravite svoj DOMAĆI BALZAM!

Zanimljivosti

MUČE VAS ISPUCALE USNE? Sami napravite svoj DOMAĆI BALZAM!

Podeli vest

Usne lako mogu da postanu osušene i ispucale, a ako želite da ih održite privlačnim, posvetite im malo pažnje i pružite odgovarajuću zaštitu...

Jedan potpuno prirodni melem za zaštitu usana je pčelinji vosak, a u apotekama možete potražiti neku mast na ovoj bazi. Pre nego što izađete napolje, uvek prekrijte usne melemom da biste držali štetne supstance dalje od njih.

Neke osobe se zaklinju u kakao buter kao sredstvo za smanjenje ispucalosti usana, ali i ruku. Stavljajte ga četiri ili pet puta na dan, ukoliko su vam usne veoma suve. Priručni lek je i maslinovo ulje, koje može efikasno da omekša i ovlaži ispucale usne.

Foto: Shutterstock

Neke osobe se zaklinju u kakao buter kao sredstvo za smanjenje ispucalosti usana, ali i ruku

Ovlažite ih iznutra

Ukoliko su vam usne stalno ispucale, svakodnevno pijte osam čaša vode od 250 ml – i više ako možete. Iako to neće sasvim sprečiti suvoću, sprečiće njeno pogoršanje.

Ako imate pri ruci kapsule vitamina E, probušite jednu i stavite na usne. Poslužiće i vazelin, stari efikasni lek za ispucale usne.

Uveče pre spavanja poželjno je namazati usne debljim slojem pantenol masti, da bi se odrzala njihova vlažnost i nežnost.

Domaći balzam za usne 

Balzam za zaštitu usana od hladnog i vetrovitog vremena možete da napravite i sami. Potrebno vam je: 15 g pčelinjeg voska, 10 ml (dve kašičice) nerafinisanog kokosova ulja, 3 ml bademovog, jojobinog ili drugog hladno ceđenog ulja, kap eteričnog ulja klinčića i četiri kapi eteričnog ulja pomorandže.

Foto: Shutterstock

Balzam napravite od pčelinjeg voska, kokosovog i bademovog ulja

Manju šerpu otprilike do pola ispunite vodom i stavite na laganu vatru. U vatrostalnu posudu stavite usitnjen pčelinji vosak i bazna ulja, a posudu uronite u vodu u loncu. Zagrevajte na laganoj vatri dok se vosak i kokosovo ulje ne rastope. Sklonite s vatre pa u mešavinu nakapajte eterična ulja. Promešajte drvenom štapićem i sipajte u kutijice. Ostavite da se ohladi pa tek onda zatvorite.

Moć prevencije

* Kada je vazduh u kući veoma suv, sprečite nastajanje ispucalih usana uključivanjem ovlaživača vazduha u svojoj spavaćoj sobi, ili stavite na radijator posudu s vodom koju treba menjati svakog dana. Nekoliko kapljica eteričnog ulja lavande u vodi obezbediće kao bonus i miran san.

* Probajte da jedete više namirnica koje su bogate B vitaminima, kao što su meso, riba, celo zrnevlje, koštunjavo voće i zeleno lisnato povrće. Manjak vitamin B kod nekih osoba doprinosi ispucalosti usana.

Foto: Shutterstock

Probajte da jedete više namirnica koje su bogate B vitaminima

* Izbegavajte lizanje usana. Vaša pljuvačka može trenutno da obezbedi sloj vlage, ali ona brzo isparava ostavljajući usne suvljim nego ranije. A pljuvačka sadrži enzime za verenje koji isušuju tkivo.

* Klonite se melema koji sarže fenol i kamfor, jer ovi antiseptici mogu veoma da isuše kožu.

 

 

 


 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija