• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.03.2022

13:06

JEZIVO! Glavu serijskog ubice drže u TEGLI - I nije reč o horor filmu, ovo zaista POSTOJI! Pogledajte kako izgleda okrutni zločinac (FOTO)

Zanimljivosti

JEZIVO! Glavu serijskog ubice drže u TEGLI - I nije reč o horor filmu, ovo zaista POSTOJI! Pogledajte kako izgleda okrutni zločinac (FOTO)

Podeli vest

Glava serijskog ubice Dioga Alveša čuva se u tegli

Na ulasku u katedru Medicine Univerziteta Lisabon stoji glava u tegli koja pripada ozloglašenom hladnokrvnom ubici.

Glava pripada Diogu Alvešu, prvom potrugalskom serijskom ubici koji je bio poslednji obešen čovek.

Diogo Alves je rođen u Galiciji 1810, a u detinjstvu je poslat u Lisabon kako bi radio kao posluga u dobrostojećim kućama. Ali, Alves je vrlo brzo shvatio da mu se život kriminalca više isplati i tada je nastao pravi horor.

Foto: printskrin/jutjub/ Fact Clock

Preselio se u dolinu Alkantara, gde je čekao seljake koji su dolazli iz Lisabona da prodaju robu i tada bi nesrećne strance presretao, opljačkao i na kraju ubio. 

Žrtvama je vezivao oči i bacao ih sa 60 metara visokog mosta. 

Vlasti dugo nisu mogle da ga uhvate na delu, jer je svaki put izgledalo kao da je žrtva izvršila samoubistvo.

Alves je izvodio svoje brutalne operacije četiri godine, a da nije bio uhvaćen. I on je u tom periodu ubio ukupno oko 70 ljudi. Kada je Alves konačno uhvaćen, osuđen je na smrt i obešen 1841. godine

Foto: printskrin/jutjub/ Fact Clock

Glava se čuva u tegli u specijalnom rastvoru

Alvesova glava je odsečena nakon pogubljenja, a frenolozi su njegovu glavu zadržali za potrebe istraživanja.Morali su da dokažu da postoje ljudi koji su predisponirani na zločin.

Prema stručnjacima za frenologiju, spoljašnje karakteristike lobanje mogu mnogo reći o psihi pojedinca, prenosi medium.

Izbočine i udubljenja u različitim delovima lobanje mogu ukazivati na žeđ za profitom ili sklonost uništenju. Alvesova lobanja je bila veoma važna u dokazivanju teorija frenologa.

Međutim, njegova lobanja nikada nije ispitana i ostala je sačuvana u tegli jer frenolozi nisu mogli adekvatno da opravdaju svoje teorije. Stoga su sačuvali i rezervisali Alvešovu glavu nadajući se da će buduća tehnologija omogućiti njihovim prethodnicima da uspešnije eksperimentišu.

Bonus video:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17