• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.03.2022

10:38

DOBRO SE PREISPITAJTE PRE NEGO ŠTO ODLUČITE O RASKIDU! 10 koraka između DA i NE

Zanimljivosti

DOBRO SE PREISPITAJTE PRE NEGO ŠTO ODLUČITE O RASKIDU! 10 koraka između DA i NE

Podeli vest

Svako od nas se makar jednom našao u situaciji da nije zadovoljan trenutnom vezom, da nešto škripi u odnosu i da je najlakše raskinuti

Međutim, svetski psiholozi kažu da su ishitrene odluke nešto najgore što možete da uradite u takvom stanju, pogotovo ako volite partnera.

- Nezadovoljstvo, gubitak želje i loša komunikacija su česte pojave među parovima, ali to ne znači da treba odmah da reagujete burno i prekinete vezu, savetuje tim psihologa sa portala "Verywellmind".

Oni ne preporučuju ni da napustite partnera kojeg volite, ali ni da ostanete u vezi u kojoj se sve vreme osećate nesrećno, jer ponekad ljubav nije dovoljna.

Odgovorite iskreno na ova pitanja i trebalo bi da budete bliži rešenju.

1. Da li ova veza budi najbolje u meni?

U normalnoj vezi, partner podržava, ohrabruje i poštuje voljenu osobu. Sa druge strane, ako to nije slučaj, već vas partner sputava i čini da se osećate usamljeno, pravo je vreme da se zapitate čemu sve to vodi.

2. Da li planiramo zajedničku budućnost?

Planovi o porodici i poslu su veoma važni. Ukoliko smatrate da treba prvo da se pozabavite karijerom, pa tek onda porodicom, dok vas partner sve vreme podržava to je u redu, ali ukoliko partner ne deli isto mišljenje sa vama, to je već razlog za uzbunu.

Ispeci, pa reci

Prekid veze ili braka ostavlja višemesečne posledice na partnere. Pojedina istraživanja pokazuju da godinu dana posle razlaza kvalitet života kod žena opada za čak 73 odsto, a kod muškaraca za 42. Upravo je to razlog zašto psiholozi ne preporučuju da se odluke donose naglo i u afektu.

3. Da li razgovaramo?

Ništa ne bi smelo da bude važnije od ljubavi. Ukoliko ste imali težak ili loš dan na poslu, sasvim je prirodno da dođete kući i popričate o svemu sa vašim partnerom. Ali ukoliko vaš partner nema sluha za vas u takvim momentima, to je loš znak.

Foto: Shutterstock

Raskid

4. Da li se više osećam srećno ili uznemireno?

Ovaj kriterijum pomaže da sagledate svoju vezu iz drugačije perspektive. Ukoliko imate nekih problema, ali ste većinu vremena srećni i ispunjeni, to je dobro. Ali ako ste s druge strane uglavnom nezadovoljni i nesrećni, bez konkretnog razloga, to je signal da je vreme za ozbiljne razgovore sa partnerom.

5. Da li oboje pravimo kompromise?

Bilo koja veza je nemoguća bez kompromisa. Ako stalno vi podmećete leđa i žrtvujete se za partnerove interese, onda vaša veza nema zajedničku budućnost.

6. Zašto želim da raskinem sa partnerom?

Ponekad je teško formulisati razloge za nezadovoljstvo u vezi, a psiholozi predlažu i ovaj trik. Naterajte sebe da se naglas ovo zapitate. Ukoliko se osećate čudno, vrlo je verovatno da nema razloga da od malog problema kroz koji prolazite, pravite nerešiv.

7. Da li će mi život biti bolji posle raskida?

Zamislite svoj život bez sadašnjeg partnera za pet godina. Ukoliko osećate da ćete biti srećniji, onda presecite. Za takvu odluku, međutim, trebalo bi da provedete neko vreme sami sa sobom, da dobro razmislite i zamislite kako će vam biti posle raskida.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija