• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.N.

05.04.2022

16:50

ŽELITE DA NAPRAVITE VRHUNSKU FOTOGRAFIJU? Profesionalac otkriva ŠTA TREBA DA ZNATE!

Pixabay

Zanimljivosti

ŽELITE DA NAPRAVITE VRHUNSKU FOTOGRAFIJU? Profesionalac otkriva ŠTA TREBA DA ZNATE!

Podeli vest

Nema sumnje da svi vole da pogledaju dobru fotografiju. Ona beleži više od milion reči, emocija i reakcija. Da biste napravili vrhunsku fotografiju, otkrivamo trikove koji vam mogu pomoći

Iako se za profesionalno fotografisanje koriste digitalni aparati, dobru fotku možete da napravite i običnom kamerom sa mobilnog telefona. Profesionalni fotograf i novinar Đorđe Čolaković otkriva šta treba da znate ukoliko želite da se bavite ovim hobijem:

- Fotograf mora da poseduje prirodni talenat - odnosno - "oko za fotografiju". Neki misle da su završili posao ako imaju najskuplju opremu ali greše. Tu važi ono: "Boj ne bije svijetlo oružje..." Nema tu mnogo trikova već se mora čitati literatura o fotografiji. Postoje dva osnovna načina rada:
U studiju-gde se može bukvalno sve napraviti, i tzv. novinarsko, ili spoljno fotogafisanje gde je bitno uhvatiti pravi momenat, jer se događaj ne može vratiti i imaš samo jedan pokušaj. Dve ključne stvari forografisanja na koje se najviše mora obratiti pažnja su: SVETLO i FOKUS. -

Foto: Shutterstock

Važno je uhvatiti pravi momenat!

Dakle, da bi fotografija bila dobra, potrebno je da kadar ili makar fokusna tačka bude pravilno i dovoljno osvetljena. Zbog toga se za profesionalnu fotografiju u koriste pomoćni rekviziti kao reflektori, kišobrani, eksterni blicevi, i slično.

Kod amaterske fotografije ste primorani da koristite prirodno osvetljenje, ali ono je zapravo i najbolje. U tom slučaju bi trebalo da birate doba dana, vremenske uslove, jačinu sunca, prisustvo i odsustvo oblaka, i slično. 

Bez obzira gde fotografišete, unutra ili spolja, idealno je da vam izvor svetlosti dolazi iza leđa, odnosno iza glave. Svetlost koja dolazi odozgo pravi senke i samim tim lusteri kao i sunce u zenitu nisu najbolje opcije ukoliko fotografišete ljude ili objekte, obzirom da prave određene senke koje im menjaju izgled na fotografiji. Tako da, ukoliko koristite samo prirodnu svetlost prilikom fotografisanja u prostorijama, najbolje je da se smestite pored izvora svetlosti, u ovom slučaju najverovatnije prozora.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija