• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.04.2022

09:00

ŠOK OTKRIĆE! Gljive mogu da KOMUNICIRAJU međusobno, a njihov jezik je složeniji od...

Zanimljivosti

ŠOK OTKRIĆE! Gljive mogu da KOMUNICIRAJU međusobno, a njihov jezik je složeniji od...

Podeli vest

Naučnici su utvrdili da gljive mogu međusobno da komuniciraju

Smatra se da će najverovatnije razgovarati o vremenu i potencijalnim opasnostima. Mogle bi čak da daju do znanja drugim pečurkama da su u blizini i da ih upozore.

Istraživači su analizirali obrasce električne aktivnosti četiri vrste. Kažu da su se vrhunci  aktivnosti pojavili tamo gde su gljive „ćaskale“. Smatra se da se informacije prenose duž korena zvanog micelijum.

Pečurke prešišale Engleze

Profesor Endrju Adamacki sa Univerziteta zapadne Engleske otkrio je da je prosečna dužina „reči“ 5,97 slova.

To čini njihov jezik složenijim od engleskog, sa 4,8, ali jednostavnijim od ruskog proseka od šest slova.

Foto: Informer

Utvrđeno je da gljive imaju um i svest
Neverovatno otkriće

Profesor Adamacki je rekao da nalazi pokazuju da gljive imaju um i svest.

Pišući u časopisu Royal Society Open Science, on je dodao: „Pod pretpostavkom da gljive koriste šiljke električne aktivnosti za komunikaciju, pokazujemo da se distribucije dužine reči gljivice poklapaju sa distribucijama u ljudskim jezicima."

„Otkrili smo da veličina rečnika gljiva može biti do 50 reči, međutim, osnovni rečnik najčešće korišćenih reči ne prelazi 15 do 20 reči."

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija