• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

09.05.2022

11:27

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) Otišla je kod frizera i ostala TRAJNO ĆELAVA, sa ožiljcima! Kožu su joj presađivali sa BUTINE!

Twitter/@HaberComSosyal

Zanimljivosti

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) Otišla je kod frizera i ostala TRAJNO ĆELAVA, sa ožiljcima! Kožu su joj presađivali sa BUTINE!

Podeli vest

Devojka koja je otišla u salon, kako bi dobila balejaž pramenove, ostala je trajno ćelava, a glava je počala čak da joj crni.

Žena koja je otišla kod frizera da dobije svetliju kosu ostala je sa trajno ćelava, na jednom većem delu glave, nakon katastrofalnog tretmana.

Eli Svejn je imala užasne hemijske opekotine, zbog kojih je tkivo na njenoj koži glave umrlo.
24-godišnjakinji je bio potreban transplantacija kože, koja pokriva veći deo potiljka.

Eli tvrdi da je počela da oseća peckanje na glavi nekoliko minuta nakon što je frizerka u "Signatures Hair Studio-u" u Kroliju u Zapadnom Saseksu nanela izbeljivač u maju 2021.

Rekla je:

- Posle otprilike 10 do 15 minuta, počela sam da osećam peckanje i na kraju sam ustala i u suštini zahtevala da to opere. Čitava glava mi je bila kao da gori. Kada je skinula plastiku, bilo je kao kada otvoriš vrata rerne – para mi se digla iz glave. Kada ju je oprala sa kose, ona je bila jarko žuta i sva je bila spržena, a onda je nanela drugu boju da pokuša da ukloni žutilo. Posle otprilike pet minuta, rekla sam joj da treba da skine ovo, glava mi je bukvalno bila u plamenu, a kosa spržena i oštećena.

Eli kaže da joj je frizerka stavila balzam na kosu pre nego što ju je poslala kući, sa ledom na glavi i rekla joj da se vrati ujutru, kako bi mogla da pokuša da "popravi" kosu.

 

 

 

Sledećeg jutra su njeni prethodno dugi zdravi pramenovi, morali biti odsečeni do ramena jer su bili toliko oštećeni.

Eli, iz Satona u Sariju, rekla je:

- Oko tri ili četiri dana nakon izbeljivanja vlasišta, glava je počela da ima plikove i curio je gnoj. Otišla sam kod lekara i prepisali su mi antibiotike, jer sam imala infekciju. Samo sam mislila da će antibiotici da deluju i da će sve biti u redu. Prošlo je oko nedelju dana, a onda mi je glava u suštini počela da crni i počela sam da gubim osećaj, bilo je stvarno ukočeno. Otišla sam u hitnu pomoć i oni su pokušavali da očiste to područje, jer mi je kosa u osnovi bila u potpunosti spaljena. Mislim da nisu mogli da vide ozbiljnost opekotine, jer mi je kosa bila zalepljena za glavu i nisam želela da je obrijem, pa su mi prepisali još antibiotika. Ali nekoliko dana nakon toga, iz glave mi je curila krv i opadala mi je kosa, pa sam nazvala hitnu pomoć i rekli su mi da moram odmah u bolnicu - kaže Eli.

U bolnici su se stvari pogoršale, kada su lekari otkrili pravi stepen Elinog stanja.

 

 

Obrijali su joj glavu i "otkrili crnu opekotinu, deset sa sedam centimetara, koja je prekrivala skoro ceo potiljak".

- Hirurg je došao i rekao jer sam izgubila osećaj, da je koža potpuno mrtva i nisam imala drugu opciju osim da imam presađivanje kože. Potpuno sam se slomila. Bilo je grozno - rekla je Eli.

Ona je prebačena na specijalističku jedinicu za opekotine, u bolnici Čelsi i Vestminster gde je 17. juna podvrgnuta operaciji presađivanja kože.

Koža joj je uzeta sa butine, da bi zamenila trulo tkivo na njenoj glavi, što znači da tamo više neće moći da raste kosa.

- Folikuli dlake potpuno uništeni. Teško je to razumeti. Ne očekujete da ćete otići kod frizera, a zatim imati povrede i ožiljke koji će vam promeniti život - ističe Eli.

Ona kaže da je prvi put posetila salon godinu dana ranije, nakon što su ga prijatelji preporučili.

Odlučila se za balejaž, posvetljivanje kose, i nijedan proizvod nije nanošen na njeno vlasište.

Nakon prvog uspešnog tretmana, osećala se puna samopouzdanja, kada se vratila kod frizerke u maju prošle godine, kako bi joj posvetlila celu kosu.

Foto: pexels.com

kosa

- Poražavajuće je bilo to što su morali da skinu kožu sa moje butine, tako da sam znala da će mi ostati još jedan ožiljak, koji je bio još vidljiviji. Moje samopouzdanje je bukvalno palo na nulu, nisam izlazila iz kuće, osim ako je to bilo zbog bolničkog pregleda. Generalno sam prilično samouverena osoba i brinem o načinu na koji izgledam i to mi je potpuno oduzelo samopouzdanje, bila sam skrhana - dodaje Eli.

Pored tekućih pregleda vlasišta i mikroiglica, kako bi se smanjio ožiljak na butini, Eli je imala savetovanje kako bi se izborila sa traumatskom povredom i njenim uticajem na njeno samopouzdanje.

Sada kada je kosa oko kožnog transplantata na njenom skalpu polako počela da raste, uspela je da pričvrsti ekstenzije da pokrije svoju "doživotnu" ćelu.

Eli se sada nada da će podići svest o ozbiljnosti povreda koje možete dobiti od tretmana izbeljivačem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17