• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.06.2022

09:15

ŠTA JE ZAJEDNIČKO ALEKSANDRU VELIKOM I DEJVIDU BOUVIJU? Ovo retko KO ZNA, a ima veze sa...

Pixabay.com/Ap photo/Fotomontaža

Zanimljivosti

ŠTA JE ZAJEDNIČKO ALEKSANDRU VELIKOM I DEJVIDU BOUVIJU? Ovo retko KO ZNA, a ima veze sa...

Podeli vest

Naučni izraz za različitu boju očiju je heterohromija, a njena učestalost je 6 na 100.000 osoba (iako je znatno vidljivija kod pasa i mačaka)

Reč heterohromija potiče iz starogrčkog: heteros (različit) i hroma (boja).

Heterohromiju oka je prvi opisao Aristotel, kao ljudsku karakteristiku, a nazvao ju je heteroglaukos.

To je bezopasna genetska mutacija koja utiče na način na koji se pigment razvija u dužicama oka neke osobe, ali takođe može biti posledica povrede ili bolesti kasnije u životu.

Može biti potpuna i parcijalna. U potpunoj, jedno oko je potpuno različite boje od drugog, dok su kod parcijalne različite boje samo delovi oka.

 

 

Istorija je zabeležila da su neke značajne ličnosti imale ovaj genetski poremećaj.

Vizantijski car Anastasije Prvi imao je nadimak "dikoros", što znači "ima dve zenice". Prema opisima istoričara desno oko mu je bilo svetloplavo, dok je levo bilo tamno, i to je bilo izuzetno atraktivno.

Najčuveniji primer je svakako Aleksandar Veliki. Rana književna obrada njegovog života pripisuje mu heterohromiju, da mu je jedno oko bilo plavo, a drugo smeđe ili zeleno.

Međutim, ne postoje pouzdani istorijski izvori da je najveći vojskovođa svih vremena zaista bio jedinstven i po toj fizičkoj karakteristici.

 

 

I jedan od najvećih genija u istoriji, nemački pesnik, romanopisac, naučnik i državnik Johan Volfgang Gete, takođe je imao oči različite boje.

Od savremenika, možda je najpoznatiji primer jednog od najvećih britanskih rok muzičara Dejvida Bouvija, koji je oduvek plenio pažnju i svojim neobičnim izgledom, sa jednim plavim i jednim tamnim okom.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija