• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.I.

30.06.2022

09:35

ISLAND JE DEFINITIVNO DRUGA PLANETA! Pustolov opisao svoje NEVEROVATNO ISKUSTVO - mesto u kojem NOĆ NE POSTOJI, a STRUJA i VODA su BESPLATNI (FOTO)

Outdoor & travel adventures by Marino Mazor

Zanimljivosti

ISLAND JE DEFINITIVNO DRUGA PLANETA! Pustolov opisao svoje NEVEROVATNO ISKUSTVO - mesto u kojem NOĆ NE POSTOJI, a STRUJA i VODA su BESPLATNI (FOTO)

Podeli vest

Pustolov Marino Mazor podelio je na društvenim mrežama svoje neverovatno iskustvo sa Islanda, za koji kaže da je "definitivno druga planeta". On je za Informer.rs rekao da na Islandu može sasvim dobro da se zaradi, ako vam ne smetaju sneg i polarna noć

On je putovao autostopom po Islandu deset dana, a onda je konačno stigao kući gde je sumirao utiske sa putovanja. Na svom blogu opisao je pustolovinu, a Island doživeo kao drugu planetu u kojoj noć ne postoji.

 - Nakon jedanaest dana autostopiranja po Islandu kući sam i pregledam slike. Sve izgleda kao da sam još jednom prosanjao neki davno zaboravljeni san. Kratak, ali intenzivan. Kada noć ne postoji, dvadeset i četiri sata se stvarno znaju rastegnuti u nedogled, a dani se stapaju u razvučenu masu vremena -  rekao je Marino.

 

 

Ovaj pustolov opisao je Island kao drugu planetu na kojoj su struja i voda besplatni, a prosečna plata oko 3.000 evra.

 - Island je definitivno druga planeta. Planeta Island. Planeta vode. Planeta gde je jako puno toga drugačije -  rekao je on.

10 stvari koje izdvaja

1. Minimalna plata na Islandu iznosi oko 3.000 eura ( iznajmljivanje stana od 50 m kvadrata iznosi 1.500 eura )

2. Režije, odnosno struja, voda i topla voda na koju se i greju su gotovo besplatne

3. Voziti električni auto na Islandu je pun pogodak, sobzirom da struju proizvode preko vetra i termoelektrana ( termoelektrane pretvaraju toplinu vode iz podzemnih termalnih izvora i gejzira u električnu energiju )

 

 

4. Čitav Island ima oko 376 248 stanovnika, a sam Rejkavik 135. 422 stanovnika

5. Na otoku ima preko 130 vulkana od kojih je oko 30 i dalje aktivno

6. Vulkanski i termalni fenomeni nastaju jer se Island nalazi na pukotini između američke i euroazijske tektonske ploče koje se stalno odmiču

7. Zemlja koja je većinu vremena u polarnoj noći ( uglavnom potpunom mraku ) ili polarnom danu ( uglavnom potpunom danu )

 

 

8. Svake nedelje Island pogodi oko 500 zemljotresa, uglavnom manjih i neprimetnih

9. Vatnajokul (Vatnajökull) je najveći glečer u Europi i svojom površinom zauzima oko 10 odsto površine Islanda

10. Planeta vode. Island krasi preko 10 000 malih i velikih slapova! U jednom trenutku samo prestaneš obraćati pažnju na njih

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pop

pre 1 godinu

Да будемо реални пола плате да би становао у 50 квадата и онако нема где да се проведеш па да трошиш ону другу половину. Тамо је добро само ако би радили заједно муж и жена једно 5 година и назад.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17