• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

05.09.2022

11:19

PRIVLAČITE KOMARCE? Možda je kriva VAŠA ISHRANA! Istraživanja došla do neobičnih otkrića!

Zanimljivosti

PRIVLAČITE KOMARCE? Možda je kriva VAŠA ISHRANA! Istraživanja došla do neobičnih otkrića!

Podeli vest

Ukoliko primećujete da vas komarci često napadaju, možda je vreme da promenite neke stvari u vašoj ishrani

Pored boje odeće koju neko nosi i telesne temperature, sada je dobro poznato da su individualni mirisi daha i kože osobe, ono što podstiče komarce da ujedaju.

Ono što utiče na nečije telesne mirise uključuje fiziologiju, trudnoću, genetski sastav, osnovne infekcije i mikrobiom kože. Pošto ono što jedete i pijete može uticati na vaše disanje i mikrobiom kože, nova istraživanja sugerišu da promena onoga što jedete i pijete može uticati na vašu privlačnost za dosadne insekte.

Alkohol

Nekoliko studija pokazuje da konzumiranje alkohola može povećati količinu jedinjenja u telu koji privlače komarce. Studija objavljena u časopisu Američkog udruženja za kontrolu komaraca, objavila je da su među 13 učesnika studije, istraživači merili biomarkere pre i posle ispijanja piva i otkrili da se procenat komaraca koji sleću na pojedince, povećao nakon što su popili pivo.

Druga studija objavljena u PLOS ONE objavila je da je konzumacija piva povećala privlačnost komaraca kod ispitanika. Istraživači teoretiziraju da pivo (i verovatno sav alkohol) povećava privlačnost podizanjem telesne temperature i menjanjem jedinjenja u telu, nakon pijenja alkohola.

Foto: pexels.com

alkohol

Kafa i kofein

Jedna nedavna studija citirana u članku "Current Research in Parasitology and Vector-borne Diseases" objavila je da je kofein supstanca koja se može identifikovati na koži i čini se da povećava privlačnost za komarce. Prema autorima, i druga visoko aromatična pića bi verovatno izazvala povećanje atraktivnosti.

Kofein ubrzava metabolizam, a samim tim i temperaturu i dobro je poznato da komarce više privlače toplija tela. Iako je potrebno više istraživanja, smanjenje kafe, drugih jakih aromatičnih napitaka i kofeinskih pića pre izlaska napolje, gde znate da će biti komaraca, može pomoći da smanjite svoju privlačnost.

Dijeta sa malo ugljenih hidrata može pomoći, ali samo ako je neophodna

Kako se sve više istraživanja odvija, postoje osnovne zdravstvene prakse koje možete preduzeti kako biste smanjili svoju privlačnost za komarce. Održavajte kožu čistom i nakon vežbanja pokušajte da se istuširate, kako biste izbegli znojenje. Jedite dobro izbalansiranu ishranu i držite alkohol i kofein pod kontrolom, kako biste pomogli u održavanju umerenosti telesne temperature i isparljivih organskih jedinjenja, koja se proizvode disanjem i kožom.

Pošto ketogeneza proizvodi acetone sagorevanjem ketona za dobijanje energije, možda ćete otkriti da vas komarci smatraju privlačnijim ako sledite dijetu sa malo ugljenih hidrata. Međutim, uvek treba da razgovarate sa lekarom pre nego što probate nešto poput keto dijete, jer nije namenjena svima, prenosi eatthis.com.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Radmila

pre 1 godinu

otkako koristim prirodnu zaštitu protiv komaraca iz kolekcije sanovita nijedan komarac mi ne zuji oko glave.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija