• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.11.2022

07:47

ZAŠTO LIŠĆE MENJA BOJU TOKOM JESENI? Odgovor će vas iznenaditi!

Zanimljivosti

ZAŠTO LIŠĆE MENJA BOJU TOKOM JESENI? Odgovor će vas iznenaditi!

Podeli vest

Kad pomislimo na jesen uvek zamislimo žuto, narandžasto ili crveno lišće. Očaravajuća paleta boja nas uvek zaseni. Međutim, da li ste se zapitali zašto se ova pojava dešava u prirodi? Rešili smo da vam odgonetnemo

Dok četinari zadržavaju zelenilo zahvaljujući vosku i smoli koje štiti lišće da se ne zamrzne, listopadno drveće se štiti na drugi način – odbacivanjem lišća. Zimi bi drveću bilo potrebno mnogo vode i energije da održi lišće u zdravom stanju. Zima je hladna, suva i nema mnogo sunčanih sati. Da bi biljka vršila fotosintezu potrebni su joj voda, sunčeva svetlost i toplota koju tokom zime ne bi imala. Umesto da održe svoje zeleno lišće, drveće ih postepeno odbacuje tokom jeseni jer ne bi moglo da vrši fotosintezu usled nedovoljne količine toplote i svetlosti. Dakle, razlog je praktičan. Lišće otpada kako bi drveće zaštitilo samo sebe.

Lišće ima boju zahvaljujući pigmentu. Pigment koji omogućava zelenu boju je hlorofil i nalazi se u biljnim ćelijama. Hlorofil je od velikog značaja za biljku jer im on omogućava da stvaraju hranu zahvaljujući sunčevoj svetlosti. Tokom proleća i leta dani su dugi i sunčani i tada biljka stvara dosta hlorofila. Kada počne jesen dani se skraćuju i temperatura opada, a biljke počinju da se spremaju za zimu i da štite hranljive materije od zamrzavanja. Hranljive materije iz lišća prelaze u grane, stablo i koren biljke koje prestaju da stvaraju hlorofil. Hlorofil koji je ostao u lišću se postepeno raspada. Kako hlorofil nestaje drugi pigmenti počinju da dominiraju. Lišće najčešće promeni boju pre nego što otpadne sa drveća. Zašto se to dešava?

Foto: Pixabay

Lišće ima boju zahvaljujući pigmentu hlorofilu

Za proizvodnju hlorofila potrebno je mnogo energije. Ako biljka pomeri hlorofil u grane pre nego što list otpadne sačuvaće energiju. Biljke upijaju molekule koji čine hlorofil. Kada dođe proleće i bude dovoljno toplo i sunčano biljke koriste taj hlorofil koji su upile i stvaraju novo lišće. Lišće tokom jeseni ne otpada odjednom, već postepeno, polako menjajući boju. Za žutu i narandžastu boju lišća zaslužan je pigment karoten, zbog kog je i šargarepa narandžasta. Za crvene nijanse lišća odgovoran je pigment antocijanin, koji daje crvenu boju i ružama. Niske temperature izazivaju hemijske reakcije koje u listovima stvaraju ove pigmente. Od vremena, odnosno temperature, zavisi da li će boje biti jarke ili zagasite. Antocijanini mnogo više čine za biljku. Oni zagrevaju listove i štite ih od radijacije, jarke boje teraju biljne vaši sa listova.

Koliko je priroda omogućila sebi da opstane govori i činjenica da se hranljive materije otpalog lišća recikliraju na zemlji i na taj način pomažu da u proleće poraste novo lišće. Odbacivanjem lišća biljke čuvaju svoje zdravlje jer do kraja leta ostane mnogo lišća koje je oštećeno od bolesti ili koje su delimično pojeli insekti. Kada to lišće otpadne biljka štedi svoju energiju.

Kad lišće počinje da menja boju drvo zatvara čašice kroz koje su proticale voda i hranljive materije. Između peteljke lista i grane stvara se sloj koji lagano odbacuje list, tako da ne ostavi ranu na grani. Lišće koje otpadne sa drveća može danima da zadrži boju. Ono više ne dobija vodu i hranljive materije, pigment se raspada, a lišće se zatim osuši.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija