• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.11.2022

09:17

AVANTURA U SVEMIRU ZA 125.000 DOLARA! Još jedna američka kompanija nudi kosmos-turizam (FOTO)

Freepick

Zanimljivosti

AVANTURA U SVEMIRU ZA 125.000 DOLARA! Još jedna američka kompanija nudi kosmos-turizam (FOTO)

Podeli vest

Svemirski turizam narednih godina postaće glavna zabava za milionere širom sveta! Firma "Spejs perspektiv" sa Floride najavila je putovanje u svemir u specijalnoj kapsuli, svojevrsnom svemirskom balonu od 2024. godine, a već su prodali čak hiljadu karata po ceni od 125.000 dolara, prenosi "Dejli mejl"

Ova kompanija, koju vodi bračni par Pointer, fasciniran svemirom, pre nekoliko nedelja kupila je i ogroman brod "Vojažer", koji će imati funkciju kosmodroma. Prema planu, specijalna kapsula sa putnicima biće lansirana sa broda koji je, poređenja radi, veličine fudbalskog terena. To znači, kako su objasnili, da neće biti prepreke da se kapsula lansira jer će moći da otplove na mesto gde su vremenske prilike povoljnije.

 

 

Može da se desi, recimo, da na području gde se nalazi brod pada kiša ili duva jak vetar. U tom slučaju kosmodrom može da se preseli na drugu teritoriju, gde je vedro i odakle je lansiranje kapsule moguće.

- Brod će postati prva svemirska luka na svetu. Uskoro dovršavamo svoju prvu kapsulu "Spejs Neptun", koja će biti testirana početkom iduće godine bez posade, a onda ćemo usavršiti tehničke karakteristike na ostalim kapsulama da bismo započeli komercijalne letove 2024. godine - rekao je Tejber Mekalum Pointer.

Prema njegovim rečima, sve karte za prvu godinu leta su prodate, a 40 odsto njegovih kupaca su grupe prijatelja koji su rezervisali zajedničko putovanje.

 

 

Kapsule sa osam putnika i jednim članom posade podizaće stratosferski baloni na visinu od oko 30 kilometara, a onda bi, kako je predviđeno, na toj poziciji ostali nekoliko sati. Putnici će moći da uživaju u pogledu na Zemlju sa svih strana, pošto kapsula ima prozore svuda ukrug, a opremljene su kupatilom, imaju i šank za posluživanje, kao i bežični internet.

Letovi će se obavljati po licenci Kancelarije za komercijalni svemirski transport Federalne uprave za vazduhoplovstvo.

Podsetimo, američka kompanija "Vorld vju" je jedan od pionira svemirskog turizma, a tu su i izleti od nekoliko minuta na granici sa svemirom bogataša Džefa Bezosa, vlasnikom kompanije "Blue oridžin" i projekti britanskog magnata Ričarda Brensona sa letelicama "Virdžin galaktik".

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija