• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.12.2022

10:26

PRAVI TAŠNE I OD GROŽĐA! Britanska dizajnerka Stela Makartni pomera granice (VIDEO)

Printscreen You Tube Vogue

Zanimljivosti

PRAVI TAŠNE I OD GROŽĐA! Britanska dizajnerka Stela Makartni pomera granice (VIDEO)

Podeli vest

Retki su brendovi u svetu koji danas svoje kolekcije prave od kože i krzna, a britanska dizajnerka Stela Makartni jedna je od prvih koji su počeli da eksperimentišu sa alternativnim materijalima

Ona, verovali ili ne, tašne pravi od pečuraka i grožđa!

Od osnivanja brenda 2001. godine, Makartnijeva je za kolekcije tašnica koristila materijal od recikliranog poliestera i poliuretana, prošle godine prva je među svetskim dizajnerima predstavila tašnu od micelijuma, kože pečuraka, a nedavno i od materijala dobijenog od grožđa.

 

 

- Kada sam pronašla ovu opciju s otpadom od grožđa, bila sam toliko uzbuđena, ne samo zato što se nabavlja iz vinarija u blizini mesta gde je i naša radionica, nego zato što je reč o reciklaži i zaštiti prirode - izjavila je Stela Makartni za magazin "Mari Kler".

I "Ermes" podržao kožu od pečuraka


Čuveni francuski brend "Ermes", sinonim za luksuzne tašne, prošle godine podržao je proizvodnju micelijuma kao zamene za kožu. Mnogi brendovi, među kojima i "Guči", "Balensijaga" i "Sen Loran", zajedno sa Stelom Makartni osnovali su i konzorcijum za ulaganje u proizvodnju veganske kože milo. Iza projekta stoji američka kompanija "Bolt Threads", koja se obavezala da ih snabdeva materijalom. Od pečuraka se uzima podzemni korenski deo, micelijum, nežna, mrežasta struktura koja se kasnije prerađuje u "kožu".

U saradnji sa kompanijom "Planet of the Grapes", dizajnerka je lansirala zanimljivu kolekciju tašnica u nekoliko boja inspirisanu minimalizmom 90-ih godina.

 

 

Samanta Miro, vlasnik kompanije "Planet of the Grapes", koja proizvodi kožu od grožđa, objasnila je za "Mari Kler" da je reč o pionirskom procesu u industriji materijala.

- Ostaci grožđa posle proizvodnje vina suše se na prirodnoj sunčevoj svetlosti, usitnjavaju i melju, a prah se potom meša sa drugim prirodnim materijalima i preliva preko tkanine u kalupu. Postupak je sličan postupku proizvodnje papira, a dobijeni materijal podseća na kožu. Ceo proces traje četiri do pet nedelja - rekla je Miro.

Nove "S wave" tašnice od inovativnog materijala koštaju 1.830 dolara.

Podsetimo, cena tašnice iz njene prošlogodišnje limitirane serije izrađene od kože pečuraka bila je 2.100 dolara.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

VIŠE OD MODE! Tašne od svile japanskih careva (FOTO/VIDEO)
Zanimljivosti

VIŠE OD MODE! Tašne od svile japanskih careva (FOTO/VIDEO)

Modni dizajner Alesandro Mikele posle 20 godina rada napustio je kuću "Guči", ali će se ovaj brend dugo oslanjati na njegov rad. Prva revija muške kolekcije, koju je pripremao sa svojim timom, već je najavljena za januar 2023, a ovih dana u odabrane "Guči" radnje stigle su unikatne, luksuzne tašne izrađene u saradnji sa najstarijim proizvođačem svile iz Kjota

09.12.2022

22:15

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija