• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.01.2023

14:24

DA LI STE ZNALI? Ova BILJKA privlači NOVAC i BLAGOSTANJE u kuću!

Shutterstock

Zanimljivosti

DA LI STE ZNALI? Ova BILJKA privlači NOVAC i BLAGOSTANJE u kuću!

Podeli vest

Za biljku Kineski dolar se veruje da najbolje čisti dom od negativne energije, donosi bolje raspoloženje i blagostanje u domu, zato se i smatra savršenim poklonom za voljenu osobu

Prema starim verovanjima, zimzelena biljka poreklom iz južne Kine, može doneti finansijsku sreću zbog čega joj je jedan od naziva Kineski dolar.

Ova izdržljiva biljka naziva se i Biljka misionara jer ju je četrdesetih godina prošlog veka norveški misionar Agnar Espegren iz Kine donio u Norvešku, a uskoro se proširila i u druge skandinavske zemlje i u Evropu. Njeno latinsko ime Pilea dolazi od grčke reči pilos, što označava predmet napravljen od filca.

Foto: Shutterstock

Finansijska sreća

Bez obzira na to da li ste sujeverni, pilea peperomioides, kako glasi njeno latinsko ime, vrlo je izdržljiva i dekorativna biljka, pa će sigurno oplemeniti vaš životni prostor.

Kako je reč o sobnom cveću, biće korisna i kao čistač vazduha.

U Kini smatraju da u kuću koja je ima privlači energiju bogatstva i blagostanja i zato se tamo čak prenose iz generacije u generaciju kao najvredniji pokloni.

Raste sporo i dostiže visinu do tridesetak centimetara. Iako po tananom stablu i listovima deluje kao nežna biljka, vrlo je otporna, a cvećari kažu da je laka za negu. U zimsko vreme treba je držati pored prozora jer traži mnogo svetlosti.

Foto: Shutterstock

Na duguljastim granama, koje izgledaju kao da se ljušte, stvaraju se mnogobrojni tamnozeleni okrugli listovi. S proleća i leti može se držati i napolju, ali niske temperature joj nikako ne prijaju.

Najlakše se razmnožava pelcerom. Drvene stabljike se odrežu i stave u vodu dok ne puste duže žilice. Tada ih treba presaditi u nove saksije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 1 godinu

Ne lupajte, novac se zarađuje radom, a ne tamo nekim biljkama, ili bojama novčanika, i šta ja znam čime još

prc

pre 1 godinu

Ko ima stan severno orijentisan, nikada nece imati pare. :D

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Šokantno, ali istinito! April je crni mesec za Partizan na "Marakani"!
Fudbal

Šokantno, ali istinito! April je crni mesec za Partizan na "Marakani"!

Na stadionu Crvene zvezde danas (18.00, Arena 1 premijum) je na programu 173. po redu "večiti derbi"! Biće to 36. duel Crvene zvezde i Partizana odigran u aprilu. Crveno-beli su uspešniji sa 14 ostvarenih trijumfa, naspram devet pobeda koliko su u četvrtom mesecu u godini ostvarili crno-beli!

20.04.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija