• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

22.02.2023

22:15

LJUBIMCI SU VAM URINIRALI PO TEPIHU? Očistite fleku u samo 3 koraka, pomoću stvari koje već imate kod kuće!

Zanimljivosti

LJUBIMCI SU VAM URINIRALI PO TEPIHU? Očistite fleku u samo 3 koraka, pomoću stvari koje već imate kod kuće!

Podeli vest

Ukoliko vam je ljubimac ostavio "poklončić" na tepihu, uklonićete ga pomoću ubrusa, alkoholnog sirćeta i sode bikarbone.

Pojedini ljubimci, najčešće štenci, umeju da uriniraju u kući, a kao po pravilu to bude baš tamo gde ne treba, na vašem tepihu.

Nekada i odrasli psi, ukoliko nisu dresirani kako treba ili ukoliko su stariji, pa ne mogu da se kontrolišu, ostavljaju "poklončiće" svojim vlasnicima.

Kako biste efikasno očistili ove fleke, potrebno je sledeće:

  • papirni ubrusi ili peškirić
  • alkoholno sirće i voda u razmeri 1:1
  • soda bikarbona (a uz sodu i malo strpljenja dok proces uklanjanja fleka traje)
  • usisivač

Prvi korak: utapkajte urin ubrusom, bez trljanja

Važno je da urin prvo utapkate ubrusom i da ne trljate jer biste mogli da izazovete suprotan efekat, tj. da mokraću utabate dublje u tepih. 

Foto: pexels.com

pas leži na tepihu

Drugi korak: sirće

U plastičnoj posudi ili sprej-bočici pomešajte jednaku količinu vode i belog sirćeta. Na manju fleku ide manja količina i obrnuto. Poprskajte miks na ciljano mesto. Ovo sredstvo ima dvojaku funkciju: voda dopire do upornih dubokih fleka i vlaži ih čineći ih ponovo vidljivim. Tako ćete lako uočiti fleku. Sirće neutrališe amonijak u urinu i njegov neprijatan i oštar miris, dezinfikujući mesto na kojem se fleka od mokraće nalazi. Možete jače trljati, kako biste dobro uklonili fleku. Ako je miris jak, a fleka uporna, potrebno je da smanjite udeo vode. Takođe, fleku možete tretirati i samo sirćetom.

Treći korak: nanesite malo sode bikarbone i sačekajte

Na vlažno mesto, pospite malo sode bikarbone i po potrebi naprskajte još malo sredstva od vode i sirćeta. Trebalo bi da peni, što znači da sredstvo deluje i da je proces izvlačenja fleka od urina psa ili mačke u toku. Ukoliko je tekstura tepiha gušća ili ima duža vlakna, proces možete poboljšati dodatnim utrljavanjem sredstva pomoću stare četkice za zube ili guste četke za ribanje. Ostavite sodu potom da deluje dok se potpuno ne osuši. U zavisnosti od toga koliko ste tečnosti naneli, sušenje može potrajati i do dva dana. Kada se osuši, usisajte tepih i proces je gotov.

Ukoliko je tepih neke svetlije boje ili mislite da je osetljiviji materijal, proces probajte na manjem delu, kako ga ne biste uništili.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djordje

pre 1 godinu

Nije problem ocistiti fleku od psece mokrace al je problem iskoreniti miris koji ce ga ponovo naterati da vrsi nuzdu na isto mesto?!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija