• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje/J.M.

19.03.2023

13:57

KAKO DA HRANA TRAJE DUŽE? Pravila za organizaciju frižidera!

Shutterstock

Zanimljivosti

KAKO DA HRANA TRAJE DUŽE? Pravila za organizaciju frižidera!

Podeli vest

Iako je uobičajena praksa da su u vratima posude za jaja, to ipak nije najbolje mesto. Čuvajte ih u zadnjem delu frižidera...

Gde vam u frižideru stoje jaja i mlečni proizvodi? Kako čuvate povrće i voće? Postoje pravila kako ispravno i delotvorno skladištiti namirnice, ali i korisni saveti za čist i uredan frižider. Ovo su neki od njih.

* Prvo pravilo je da frižider nikada ne bi trebalo napuniti više od 75 odsto kapaciteta kako bi se omogućilo strujanje hladnog vazduha.

* Prethodno kuvano meso, delikatesni proizvodi i ostaci ručka stoje na toplijoj, gornjoj polici hladnjaka.

* Otvoreno mleko izbegavajte da držite u vratima jer ga tako izlažete toplom vazduhu prilikom otvaranja i zatvaranja vrata, što pogoduje bržem kvarenju. Mlečni proizvodi idu u sredinu, uključujući mleko. Isto važi i za jaja.

Foto: Pixabay

Mlečni proizvodi idu u sredinu, uključujući mleko. Isto važi i za jaja

* Iako je uobičajena praksa da su u vratima posude za jaja, to ipak nije najbolje mesto. Čuvajte ih u zadnjem delu frižidera.

* U vratima je najbolje čuvati džemove i sokove. Setite se da na načete tegle nalepite nalepnice sa datumom otvaranja.

Sveže meso na dno frižidera

* Sveže meso stavite na dno frižidera. Šta god radili, ne stavljajte sirovo meso na istu policu s drugim grupama namirnica poput umaka i maslaca. Rizik od unakrsne kontaminacije je veliki.

* Voće i povrće stavljajte u donje fioke. Podelite namirnice u zavisnosti od nivoa vlage koja im je potrebna. Lisnatom povrću i začinskom bilju treba više vlage kako bi ostali sveži i hrskavi, dok je jabukama i avokadu, na primer, potrebna niska vlažnost vazduha da bi duže trajali. Važno je i da koristite kesice za čuvanje hrane kako biste odvojili namirnice i tako im produžili vek trajanja.

Foto: Shutterstock

U frižideru bi, kažu nutricionisti, trebalo čuvati i orašaste plodove

* U frižideru bi, kažu nutricionisti, trebalo čuvati i orašaste plodove. Zbog velike količine nezasićenih masnih kiselina orašasti plodovi su skloni kvarenju, te ako imate veće količine oraha ili lešnika, čuvajte ih u frižideru ili zamrzivaču.

* Štedite prostor na policama uklanjanjem sigurnosnog pakovanja (karton, plastika) sa namirnica.

* Koristite staklene posude s poklopcem za namirnice koje imaju neprijatan miris (luk, riba).

Nikada ne stavljajte vruću hranu 

* Na donju policu stavite otvorenu posudicu punu sode bikarbone jer će apsorbovati mirise, pa će frižider mirisati svežije. U tu svrhu može da posluži i limun - oceđene polovine ne bacajte, već ih ostavite u frižideru nekoliko dana.

Foto: Shutterstock

Limun i soda bikarbona će apsorbovati mirise

* Ne zaboravite da svakog dana obrišete ručku i okvir vrata, a vrata operite jednom nedeljno. Ceo frižider bi trebalo dobro oprati vrućom vodom i tečnošću za pranje sudova jednom u tri meseca.

* Nikada ne stavljajte vruću hranu u frižider.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija