• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.04.2023

20:30

ZAPREPASTIĆE VAS! Krvna slika otkriva koliko ste inteligentni!

Zanimljivosti

ZAPREPASTIĆE VAS! Krvna slika otkriva koliko ste inteligentni!

Podeli vest

Novo istraživanje je otkrilo da postoji veza između krvne grupe i inteligencije. Ovo bi moglo pomoći naučnicima da bolje razumeju genetiku sposobnosti ljudskog razmišljanja.

Nasledni faktori igraju važnu ulogu u određivanju nivoa inteligencije, ali da li je moguće da krvna slika utiče i na naše kognitivne sposobnosti? Nedavna istraživanja sugerišu da postoji veza između krvne grupe i inteligencije.

Foto: Pixabay

Jedna od ključnih studija na ovu temu sprovedena je na Univerzitetu u Edinburgu. Istraživači su proučavali krvne podatke više od 31.000 ljudi kako bi utvrdili da li postoji veza između krvne slike i kognitivnih funkcija. Rezultati su pokazali da postoji veza između visokog nivoa hemoglobina (proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik) i veće inteligencije.

Ali šta to zapravo znači? Hemoglobin je ključni deo krvne slike i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja krvotoka. Ali takođe, visok nivo hemoglobina u krvi takođe može poboljšati protok kiseonika do mozga, što bi moglo da objasni zašto su viši nivoi hemoglobina povezani sa višim nivoima inteligencije.

Ovo otkriće otvara nove mogućnosti za dalje istraživanje i razumevanje genetskih i fizioloških faktora koji utiču na inteligenciju. Međutim, istraživači upozoravaju da ovaj nalaz ne treba uzimati kao čvrst dokaz da krvna slika direktno utiče na inteligenciju, a potrebna su dalja istraživanja da bi se ovi nalazi potvrdili.

Foto: Shutterstock

U svakom slučaju, ovo otkriće otvara nova vrata u istraživanju genetike i inteligencije i pomaže nam da bolje razumemo kako naša tela utiču na naše kognitivne sposobnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija