• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.05.2023

09:00

KAKO BOLJE RAZUMETI SVOG PSA? Iznenadićete se kada otkrijete njihov jezik!

pexels.com

Zanimljivosti

KAKO BOLJE RAZUMETI SVOG PSA? Iznenadićete se kada otkrijete njihov jezik!

Podeli vest

Eksperti za psihologiju četvoronožnih ljubimaca objašnjavaju šta oni poručuju svojim ponašanjem.

Odgovorni vlasnici pasa znaju da je njihovom ljubimcu potrebno mnogo toga. Treneri pasa pomažu im da ih bolje razumeju.

- Na primer, kada se pas prevrne na leđa, to ne mora da znači da želi da ga vlasnik mazi, već da mu je potreban prostor. Kada podmahne repom, moguće je da je nervozan i da će eksplodirati-  objašnjava trener pasa Amber Marino.

Trener dodaje da psi stalno komuniciraju sa nama, ali mi obično na to ne obraćamo pažnju, pa to dovodi do problema u ponašanju. 

Foto: pexels.com

Pas

Postoji više simptoma koji ukazuju na loše psihičko stanje psa. To mogu biti oblizivanje usana, zevanje, podizanje prednjeg dela šapa, tresenje krznom, svrab, drhtanje, dahtanje ili nervozno hodanje. Kada su napeti ili uzbuđeni neki psi žmirkaju. A kada pas zeva to može da znači da je umoran ili zbunjen.

Da biste prepoznali stanje svog ljubimca, potrebno je obratiti pažnju na njegovo telo.

- Za početak, važno je razumeti šta uzrokuje stres kod psa. Da li je u nepoznatom okruženju? Da li upoznaje nove ljude ili pse? Kada shvatite šta ga muči, uklonite ga iz stresne situacije i vidite da li je to pozitivno uticalo na njega-  kaže psiholog Endži Džonston.

Ona na kraju otkriva i šta zapravo znači mahanje repom. 

-Jedna od najčešćih zabluda je da mahanje repom uvek znači radost. Naime, radi se o sreći kada je rep opušten, ali kada primetite da je ukočen i da se kreće sporijim tempom, onda je to pokazatelj agresije. Takođe, istraživanja pokazuju da mahanje udesno znači sreću, a mahanje više ulevo znači ljutnju - kaže Džonston.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija