• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.08.2023

13:58

Neverovatno otkriće u Peruu! Ono što su pronašli može da stvara i zvukove (FOTO)

Shutterstock

Zanimljivosti

Neverovatno otkriće u Peruu! Ono što su pronašli može da stvara i zvukove (FOTO)

Podeli vest

Narod koji je živeo u planinama Anda, otprilike jedan vek pre nego što je carstvo Inka uspostavilo svoju vlast 1400. godine, upražnjavao je određenu vrstu plesa prilikom ceremonija u čast boga groma, tokom kojeg su snažno udarali u pod oponašajući zvuke grmljavine.

Iskopavanja na lokalitetu u Peruanskim Andima zvanom Vijeho Sangajiko, otkrila su da su pripadnici stočarske i uzgajivačke grupe Čokorvosi, koji su bili podanici Carstva Inka tokom većeg dela istorije konstruisali podijum tako da odjekuje, i da može da stvara snažne zvukove, oponašajući tako veliki bubanj po kojem bi 20 ili 25 ljudi moglo da pleše istovremeno, prenosi Sajens njuz.

 - Iskopavanjem dela platforme otkriveno je šest sedimentnih naslaga koje se sastoje od raznih mešavina muljevite gline, peska, pepela i drugih materijala' -  rekao je arheolog sa Univerziteta u Buenos Ajresu, Kevin Lejn.

FOTOGRAFIJU OVOG OTKRIĆA POGLEDAJTE KLIKOM NA OVAJ LINK

Španski istorijski dokumenti opisuju verovanja Čokorvosa u božanstva groma, munja, zemljotresa i vode, a verovanja u natprirodno su možda inspirisala drevne ceremonije u Vijeho Sangajaiku koje su uključivale ples sa tabananjem koji je imao za cilj da oponaša prepoznatljive eksplozije groma, rekao je on.

Dokazi o drugim strukturama koje menjaju zvuk takođe su pronađeni na andskim lokacijama starijim od Vijehoo Sangajaika, kao na primer rogovi od školjki pronađeni u ceremonijalnom centru na lokalitetu starom oko 3.000 godina zvanom Čavin de Huantar, koji su mogli proizvesti niz zvukova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija