• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.09.2023

16:00

Šta otkrivaju pokreti i položaj tela? Nesigurni grickaju usta

Shutterstock

Zanimljivosti

Šta otkrivaju pokreti i položaj tela? Nesigurni grickaju usta

Podeli vest

Stručnjaci tvrde da telo uvek govori istinu, jer njim upravlja naša podsvest.

Položaj tela, pokreti i gestovi ne mogu da sakriju laž, bez obzira na to koliko mi bili vešti na rečima u prikrivanju istine. Psiholozi i sociolozi tvrde da poruke koje šaljemo telom imaju većeg uticaja od onoga što govorimo i od njih zavisi ne samo lični nego i poslovni uspeh. Prema nekim istraživanjima, više od 80 odsto informacija možemo saznati o nekome posmatrajući kako se ponaša. Za uspeh na poslu važno je uskladiti i verbalnu i neverbalnu komunikaciju i čitati signale koje telo šalje.

Stručnjaci tvrde da telo uvek govori istinu, jer neverbalnim delom, koji čini 80 odsto komunikacije, upravlja podsvest. Upoznajte neka značenja koja prenosimo iz knjige "Poruke bez reči".

Foto: Shutterstock

Gledanje u oči nije samo stvar zaljubljenosti, već i poštovanaja sagovornika

Gledanje u oči - poštovanje

Prilikom razgovora važno je uspostaviti kontakt očima jer tako poručujete da ste pažljivi i da pratite i uvažavate sagovornika.

Okretanje leđa kad izlazite - nemarnost

Najveća greška na kraju razgovora, posebno ako je reč o onom za posao, jeste ako pri izlasku iz prostorije sagovorniku okrenete leđa. Na izlazu se okrenite, pogledajte sagovornika, uz osmeh klimnite glavnom u znak pozdrava i izađite.

Foto: Freepick

Stisak treba da bude srednje jak

Pravilno rukovanje - pouzdanost

Za ostavljanje dobrog utiska važno je pravilno rukovanje. Srednje jak stisak uz dva-tri njihanja odaje utisak pouzdane i sigurne osobe. Otvoreni dlan je znak iskrenosti. Stisnutim šakama šaljete poruku neprihvatanja, a ako ste prekrstili ruke, suzdržani ste.

Cupkanje - napetost

Koliko god izrazom lica pokazivali smirenost, može vas razotkriti cupkanje ili njihanje stopalima. Takođe, ne krećite se unazad, jer tako pokazujete nesigurnost. Premeštanje s noge na nogu šalje poruku da je razgovor postao iscrpljujući i dosadan.

Dodirivanje usta - strah

Izbegavajte dodirivanje ili pokrivanje usta dok pričate, jer tako odajete utisak zatvorenosti, nesigurnosti i straha da sagovornik može o vama otkriti nešto što ne biste želeli da zna.

Brzo treptanje - nestprljivost

Ako osoba brzo klima glavom, uz direktan pogled, poručuje da želi da učestvuje u razgovoru, ali ako to radi vrlo brzo i trepće, želi što pre da završi razgovor.

Foto: Shutterstock

Preterano gestikuliranje rukama ne ostavlja dobar utisak

Mlataranje rukama - svadljivost

Izbegavajte improvizacije i preterano gestikuliranje rukama jer ćete samo dati do znanja da ste neuravnoteženi, skloni sukobima i da niste spremni za saradnju.

Tipovi osoba

Društvena - otvorena za komunikaciju, pristupačnog izraza lica, šalje poruku uvažavanja i spremnosti na saradnju
Dominantna - nastupa autoritativno i u kratkim susretima može da impresionira, ali dugoročno ne
Bojažljiva - ima bezizražajan izraz lica, teška za saradnju
Agresivna - šalje poruke od ignorisanja do spremnosti za napad

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Drulović poručuje: Nema većeg motiva od ovakve utakmice!
EURO 2024

Drulović poručuje: Nema većeg motiva od ovakve utakmice!

Fudbaleri Srbije u utorak (21.00) u Minhenu igraju protiv Danske i potrebna im je pobeda kako bi se plasirali u osminu finala na Evropskom šampionatu u Nemačkoj. Selektor mlade reprezentacije i nekadašnji Piksijev pomoćnik Ljubinko Drulović ističe da neće biti lako, ali da ne sumnja u želju i motiv kod "orlova" da dođu do pozitivnog rezultata.

24.06.2024

14:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija