• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.10.2023

06:20

Najlepše stepenice na svetu kriju tužnu životnu priču jednog umetnika (FOTO)

Shuterstock

Zanimljivosti

Najlepše stepenice na svetu kriju tužnu životnu priču jednog umetnika (FOTO)

Podeli vest

Šarene stepenice u četvrti Lapa u Rio de Žaneiru smatraju se najlepšim stepenicama na svetu. Krasi ih 2.000 vrsta keramičkih pločica iz 60 zemalja.

Svako ko je bar jednom posetio Brazil sigurno je doneo bar jednu fotografiju sa čuvenih šarenih stepenica u legendarnoj četvrti Lapa u Rio de Žaneiru. Službeno se ove stepenice nazivaju Selaron, a neslužbeno su dobile titulu najlepših stepenica na svetu.

Foto: Shuterstock

 

 

Iako su postale jedan od glavnih simbola grada, zanimljivo je da njihov autor nije Brazilac, već Čileanac Horhe Selaron.

Taj umetnik, koji je živeo 74 godine, više od 50 godina proveo je putujući po svetu, slikajući i radeći s keramikom. U Rio de Žaneiro je stigao 1983. godine i na prvi pogled se zaljubio u ovaj grad.

Odlučio je da ovde ostane, a da bi preživeo, prodavao je svoje slike. Stanovao je u zgradi smeštenoj na samom vrhu stepenica koja danas nosi njegovo ime.

Tada su stepenice bile u očajnom i zapuštenom stanju, a on je zasukao rukave i odlučio da povodom toga nešto uradi...

Foto: Shuterstock

 

 

Selaron je za izgradnju stepenica, koja je trajala 23 godine, nagrađen titulom počasnog građanina Rio de Žaneira

Počelo je sa uređenjem stubova ispred zgrade. Plan je bio da ih ukrasi keramičkim pločicama u bojama brazilske zastave, ali ono što je počelo kao hobi u slobodno vreme preraslo je u zavisnost. Od novca od prodaje slika počeo je da kupuje još keramičkih pločica, i tako unedogled...

Foto: Shuterstock

 

 

Kako su stepenice postajale šarenije, tako su postajale i popularnije, a fanovi iz celog sveta su mu na poklon slali donacije - još zanimljivih pločica!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija